PKK'nın mallarını ABD taşımış

PKK'nın mallarını ABD taşımış

PKK ile mücadelede özel koordinatör olarak atanan Edip Başer'den şok eden PKK açıklamaları.

Terörün zirve yaptığı dönemde, “özel temsilci” sıfatıyla PKK ile mücadele için Amerika’yla pazarlıkları yürüten emekli Orgeneral Edip Başer, Sözcü gazetesinden Özlem Gürses'in sorularını yanıtladı.

Başer, “Barzani Amerika’nın kontrolünde. PKK’ya silahlar da oradan geliyor. Bu konuda hâlâ bir adım atılmadı. Terörü bu şekilde bitirmek mümkün değil” dedi…

İşte Başer'in açıklamalarından öne çıkan o bölüm:

9 toplantı yaptık, en son Amerika’da Beyaz Saray’da başkanın güvenlik başdanışmanı ile konuştuk, anlattık. Barzani üzerinde baskı kurmalarını istedik. İşbirliği talep ettik. Bir CD vermiştik onlara, orada PKK’ya ikmal malzemesi taşıyan aracın şoför mahallinde bir Amerikan askeri oturuyordu! “Biz bunu Türk kamuoyuna anlatamayız” dedim. Biz hâlâ Türk halkına “Amerika bizim dostumuz, müttefikimiz diyebilir miyiz?” dedim.

Dinledi, beni başdanışman. “General” dedi “Bütün söylediklerinizi çok iyi anlıyorum, haklısınız, ama siz bir Barzani’yle görüşün, onun tavsiyelerini bir alın” dedi! Ben “Bakın biz Barzani’yi 30 senedir çok yakın tanıyoruz, kendisine bizim hiçbir güvenimiz yok, konuşacak bir şeyimiz de yok” dedim. “Barzani’ye sizin PKK’nın bize olduğu kadar ona da tehdit olduğunu anlatmanız gerekir” dedim.

Bu toplantıdan geldikten sonra biz ABD’ye üç maddelik bir talep raporu hazırladık. Ben de o sırada Amerika’daki muhatabım Orgeneral Ralston’a telefonla bilgi verdim. “15 gün içinde bir cevap alamazsam ben görevi bırakacağım” dedim. Ralston bana “Ben de bırakacağım” dedi! Abdullah Gül ile benim bir tartışmamız oldu, Die Welt gazetesine verdiğim bir demeçle ilgili. Beni o gün görevden aldılar!