Rus gazı yoksa, Kürt gazı var

Rus gazı yoksa, Kürt gazı var
Güncelleme:

Türkiye'nin Rus doğalgazına ihtiyacını azaltacak haber Kuzey Irak'tan geldi.

Rusya ile artan gerginlikte herkesin merakla ettiği Rus gazının kesilip kesilmeyeceği. Enerji uzmanları, uluslararası anlaşmalar kapsamında böyle birşeyin olamayacağını belirtirken, Türkiye’nin Rus gazına ihtiyacını azaltacak haber Kuzey Irak’tan geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın doğalgaz sevkıyatına hazırlandığı bildirildi.

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Beyar Doski “Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kürdistandoğalgazını bu yakınlarda dünya piyasalarına sevketmeye hazırlanıyor.

Kürdistan bu adımla dünya enerji haritasındaki yerini alacaktır” dedi. Kürt bölgesinin doğalgaz rezervi açısından zengin olduğunu belirten Doski “Petrolün yanında doğalgaz geliri de ekonomik sıkıntıları giderecektir. Bölgemiz doğalgaz rezervi açısından çok zengindir” ifadesini kullandı.

ALTYAPI MEVCUT

IKBY’nin doğalgaz ihraç etmeye başlamasıyla dünyadaki sayılı tedarikçilerden biri olacağını kaydeden Doski, bunun kendileri için çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, geçen hafta, İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde, doğalgazın Türkiye’ye nasıl ithal edileceğiyle ilgili endişesinin olmadığını, Türkiye’de gerekli altyapının mevcut olduğunu söylemişti.

Genel Enerji Başkanı Tony Hayward da bölgede 5 trilyon metreküp daha doğalgaz keşfi yapılabileceğini belirterek “Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye’nin tüm doğalgaz talebini karşılamak için yeterli oluyor. Böylelikle, Türkiye hem kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İranbağımlılığından kurtulmasını sağlayacak, hem de daha düşük rakamlarla bu gazı alabilecek” değerlendirmesinde bulunmuştu.