Savcı açıkladı: Uçak kasten düşürüldü !

Savcı açıkladı: Uçak kasten düşürüldü !
Güncelleme:

Fransa'da 150 kişiye mezar olan uçağın ikinci pilot tarafından kasten düşürüldüğü açıklandı.

Fransa'da 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan Germanwings faciasına, uçağı kasten düşüren ikinci pilotun neden olduğu açıklandı. Airbus A320 tipi uçak düşerken, pilotlardan birinin kokpitte olmadığı ve kapı kilitli olduğu için de içeri giremediği öne sürülmüştü. İddiaya göre, dışarıdaki pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düşmesine engel olamadı. İddiaları doğrulayan Marsilya savcısı, Andreas Lubitz isimli ikinci pilotun, uçağı "kasten alçalttığını" söyledi. Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti.

Taşıdığı 144 yolcu ve altı mürettebatla Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri'nde düşen Germanwings uçağının sırrı çözüldü. Uçağın karakutuları Fransız uzmanlar tarafından incelenirken, facianın nedenine ışık tutabilecek bir iddia ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'dan geldi.

Soruşturmaya katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etti. Gazeteye konuşan yetkili “Pilot kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi. Kokpitin dışında kalan pilot, son çare olarak kapıyı kırmaya çalıştı. Ancak kokpitin kurşun geçirmez, çelik kapısını kırmayı başaramadı.

Uçağın 38 bin feet'ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyalog geçmedi. Alpler'e çakılması sekiz dakika süren uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadı. Kokpit dışından sadece telefonla haberverilebilirdi ancak hem yüksek irtifa nedeniyle hem de Alpler'de telefon çekmediği için bu da yapılamadı.

28518545.jpg
 
BİRİ DIŞARI ÇIKTI

AFP ve AP de New York Times'ın iddiasını doğrular nitelikte haberlergeçti. Soruşturmaya yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, kokpit kayıtlarında, pilotlardan birinin koltuğunun geri çekildikten sonra kapının açılıp kapandığının duyulduğunu söyledi.

SADECE ALARM SESİ GELDİ

Bir süre sonra kapının çalındığını ve uçak düşene kadar bir diyalog olmadığını belirten kaynak, bu süre zarfında sadece uçağın dağa yaklaştığına dair alarm sesinin duyulduğunu ifade etti.

KAPI BLOKE EDİLİRSE AÇILMAZ

New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 2001'de 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan düzenlemeler uyarınca kokpit kapılarının dışarıdan açılamadığını söyledi. Sözcü, "İkinci pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz" dedi.

SAVCI İDDİALARI DOĞRULADI

Soruşturmada gelinen noktaya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Marsilya savcısı Brice Robin, kokpitte yalnız olan ve kapıyı açmayı reddeden ikinci pilot Andreas Lubitz'in, uçağı kasten düşürdüğünü söyledi.

Robin, Marsilya'daki basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Pilotun uçağı parçalamak istediği anlaşılıyor" dedi.

Uçuşun ilk 20 dakikasında pilotlar arasındaki konuşmalarda herhangi bir anormallik olmadığını belirten Robin, "Kaptan pilot uçağı otomatik pilota aldıktan sonra 'Yetki senin' diyerek kokpitten ayrıldı" dedi. Fransız savcı, Alman vatandaşı olduğu belirtilen Lubitz'in, kaptan pilot yokken bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini söyledi.

YOLCULAR ÇIĞLIK ATTI

Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti.

Robin, uçağı kullanan pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de söyledi.

İŞTE DÜNYAYI SARSAN PİLOT

Alman yolcu uçağının düşmesine neden olan ve Dünyayı şoke eden yardımcı pilotun kimliği de açıklandı. Alman vatandaşı olan 28 yaşındaki Andreas Lubitz...

Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Fransa'nın güneyinde düşen Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağını düşüş anında kullanmakta olan pilotun uçağı bilinçli olarak alçalttığını açıkladı. Bu açıklamadan sonra dünya bu adamı konuşmaya başladı. 

Savcı Brice Rubin, Lubitz'in terör bağlantısına ilişkin ellerinde bilgi olmadığını belirtirken, Alman yetkililerin önümüzdeki perşembe ya da cuma günü pilotun özgeçmişine ve özel hayatına ilişkin daha fazla bilgi vereceğini söyledi.

iste-dunyayi-sarsan-o-pilot-5455697.jpeg

Savcının verdiği bilgilere göre Andreas Lubitz başta kaptan pilotla kibar bir dille konuşuyordu. Ancak kaptan pilot planlanan iniş hakkında bilgi verirken, ona "ters ve kısa" yanıtlar verdi.

BBC'de yer alan habere göre Rubin, pilotun dini ya da etnik kökenleri hakkında ayrıntı vermeyi redderek, "Üzerinde durmamız gereken noktanın bu olduğuna inanmıyorum" dedi.

Fransız savcı, yardımcı pilotun uçağın düştüğü sırada hayatta olduğunun tespit edildiğini belirtti. Uçağın enkazından çıkarılan kara kutudaki kayıtların, yolcuların son ana dek ne olduğunu anlamadıkları izlenimi uyandırdığını da ekledi.

MOZAMBİK UÇAĞINI HATIRLATTI

Germanwings faciasıyla ilgili açıklamalar, Mozambik Havayolları'na ait bir yolcu uçağının 29 Kasım 2013'te Namibya'ya düştüğü olayı akıllara getirdi. Uçaktaki 33 kişinin de ölümüne neden olan olayın ardından yapılan soruşturmada; Embraer 190 tipi uçağın, pilotun kasten yaptığı manevralar sonucu düştüğü ortaya çıkmıştı.

31 Ekim 1999'da da Mısır Havayolları'na ait bir uçak New York'tan havalandıktan 30 dakika sonra düştü. 217 kişinin öldüğü olayda uçağı ikinci pilotun kasten düşürdüğü öne sürüldü fakat yeterli kanıta ulaşılamadı.

19 Aralık 1997' de iseEndonezya'dan Singapur'a giderken düşen uçaktaki 100 kişi öldü. Pilotun, işle ilgili sorunlar yaşadığı ve kayıt cihazlarını kapatarak uçağı düşürdüğü iddia edildi.