Termik Santalinin İkinci Ünitesi İçin Çed Toplantısı Yapılamadı

Termik Santalinin İkinci Ünitesi İçin Çed Toplantısı Yapılamadı

- İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali ikinci ünitesi için Çakmaklı Mahallesi'nde yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı Aliağa Çevre Platformu...

- İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin İzmir'in Aliağa İlçesi'nde yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali ikinci ünitesi için Çakmaklı Mahallesi'nde yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı Aliağa Çevre Platformu ve köylülerin yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Demir Çelik (İzdemir) firmasının Aliağa'da kuracağı termik santralin ikinci ünitesi için hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası'nı inceleyip uygun buldu. Bakanlık İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali-II (350 MWE) ikinci ünite ilavesi projesine ilişkin ÇED sürecini başlatırken, İzdemir firması da ÇED Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince bugün Çakmaklı Kahvehanesi'nde, ÇED toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Aliağa Çevre Platformu, köylüler ve çevreçiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantının yapılacağı salonun yetersiz kalması nedeniyle gelenlerin çoğu salona giremedi.

DEVLET, HALK İÇİN Mİ, TERMİK SANTRAL İÇİN Mİ VAR? TEPKİSİ

Toplantı mekanının yetersizliği nedeniyle içeriye giremeyen İsmail Yenigün, "İşimizi gücümüzü bıraktık ve hayatımızı bu kadar ilgilendiren termik santral konusuyla ilgili toplantıya geldik. Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz? Biz bu toprakları korumak için çaba gösteriyoruz. Siz termik santral yapmaya çalışıyorsunuz. Devlet, halk için mi, termik santraller için mi var?" diyerek tepkisini dile getirdi.

'Aliağa'da termik santral ölüm kusuyor, biz ölmek değil yaşamak istiyoruz' sloganları atıp, halkın sağlıklı koşullarda bilgilendirilmesi gerektirdiğini söyleyen kalabalık, sunumun fiziksel olarak herkesin duyup görebileceği bir ortamda yapılması yönünde isteklerini dile getirerek toplantının ertelenmesini istedi.

Sunum yapmak üzere gelen İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Işın Özdemir, toplantıda alınacak görüşlerin bakanlığa gönderileceği ve süreç içerisinde bunların dosyaya yansıyacağını belirtip, "Halkın katılımı toplantısının yapılacağı yer faaliyetin en yakın mahallidir. Yönetmelik bunu emrediyor. Daha büyük bir salon olsaydı oraya geçerdik. Ayrıca proje hakkında bilgi almak isteyen herkes bakanlığın internet sitesindeki duyurular kısmında ÇED dosyasını inceleyebilirler" diyerek bir açıklama yaptı.

TUTANAK HAZIRLANIP TOPLANTI İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ

Ancak tepkilerin devam etmesi üzerine ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince, 'Halkın toplantıyı daha geniş bir mekanda yapılmasına yönelik talebi dile getirilmiştir. Toplantının amacı açıklanmış olup, toplantı salonunun dışında da insanların olması ve toplantının daha geniş bir alanda yapılmasının istenmesi nedeniyle toplantı sonlandırılmıştır' yazılı bir tutanak hazırlandı. Tutanağın okunmasının ardından toplantı başka bir tarihte yapılmak üzere sonlandırıldı.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ İZMİR ŞUBE BAŞKANI: HALKIN TEPKİSİ DOĞRUYDU

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil Kınay ise, "Bugün burada İzdemir Termik Santrali ile ilgili süreç için geldik, ama ÇED raporlarında her zamanki gibi şekilsel olarak gerçekleştirilmeye çalışılan bir toplantıyla karşı karşıyaydık. Halkın bu konudaki tepkisi çok doğruydu. Bilgilendirme hakkının doğru dürüst elde edilmediği bir yerde toplantı yapılması ve halkın bilgilendirilmesi gerçekleştirilmiştir denmesi mümkün değil. Termik santralin yaratacağı çevresel etkilerle ilgili kaygılarımızı hep dile getirdik. Konuyu takip edeceğiz" diye konuştu.

İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin 2011 yılında başladığı ve toplam yatırım tutarı 350 milyon doları bulan elektrik santralini Çinliler yapıyor. Santral tamamlandığında, Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık gelen 2,56 milyar kw/h elektriğin üretilmesi öngörülüyor.

FOTOĞRAFLI