Türkiye'de 4.4 milyon genç işsiz ve eğitimsiz

Türkiye'de 4.4 milyon genç işsiz ve eğitimsiz

Türkiye'de 4 milyon 400 bin gencin hem işsiz olduğu hem de eğitimini sürdürebildiği ortaya çıktı.

Dünya Bankası, Türkiye’nin genç nüfus avantajını kullanamadığını, gençlerin istihdama katılamadığı için pasif kaldığını belirledi. Buna göre Türkiye’deki 4 milyon 400 bin genç ne çalışıyor ne de eğitimini sürdürebiliyor

Tür­ki­ye, ge­le­ce­ği­nin gü­ven­ce­si genç nü­fu­su­nu ade­ta bo­şa har­cı­yor. Dün­ya Ban­ka­sı­’nın “Dün­ya Ban­ka­sı Gru­bu - Tür­ki­ye İş­bir­li­ği: Ül­ke Prog­ra­mı­nın Gö­rü­nü­mü­” ra­po­ru­na gö­re, Tür­ki­ye  genç nü­fus avan­ta­jı­nı iyi kul­la­na­mı­yor. Yok­sul ai­le­le­rin ço­cuk­la­rı­na da ge­re­ken im­kan­lar sağ­lan­mı­yor.

Tür­ki­ye­’de ça­lış­ma ça­ğın­da­ki genç nü­fu­sun ne­re­dey­se ya­rı­sı­nın iş ­gü­cü­ne ka­tı­la­ma­dı­ğı vur­gu­lan­dı. Tür­ki­ye­’de 15 - 24 yaş ara­sı 4 mil­yon 400 bin gen­cin (yak­la­şık yüz­de 35) iş ­gü­cü­ne ya da oku­la de­vam et­me­di­ği be­lir­ti­len ra­por­da, “Bu OECD ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki en yük­sek ak­tif ol­ma­yan genç­lik ora­nı­dır. Yak­la­şık 2 mil­yon 300 bi­ni de (yüz­de 51) ka­yıt dı­şı sek­tör­ler­de ça­lı­şı­yo­r” tes­pi­ti ya­pıl­dı. Ra­por­da yok­sul­luk ve ge­lir da­ğı­lı­mı ada­let­siz­li­ği de göz­ler önü­ne se­ril­di. Yok­sul ai­le­le­rin ço­cuk­la­rı­nın ade­ta yok­sul­lu­ğa mah­kum bı­ra­kıl­dı­ğı tes­pit edi­len ra­por­da dik­kat çe­ken tes­pit­ler şöy­le:

Yok­sul­luk ne­sil­den ne­si­le ge­çi­yor

“E­şit­siz­li­ğin bü­yük bö­lü­mü bi­rey­le­rin ken­di kon­trol­le­ri­nin dı­şın­da­ki fak­tör­ler­le açık­la­nı­yor. Ör­ne­ğin eşit­siz­li­ği­nin üç­te bi­ri, do­ğum ye­ri ve an­ne ba­ba­nın eği­tim du­ru­mu gi­bi fak­tör­ler­den kay­nak­la­nı­yor. Fır­sat eşit­siz­li­ği ne­sil­den ne­si­le ge­çi­yor.”

Boyları bile kısa kalıyor

Yok­sul ai­le­le­re men­sup dü­şük fır­sat gru­bun­da­ki 0-5 yaş ara­sın­da­ki yak­la­şık 2.1 mil­yon ço­cuk (yüz­de 29) ye­ter­siz bes­len­me ne­de­niy­le bü­yü­me ge­ri­li­ği (ya­şa gö­re da­ha dü­şük boy) so­ru­nu ya­şı­yor. Bu ora­nın yük­sek fır­sat gru­bun­da, ya­ni var­lık­lı ai­le­ler­de sa­de­ce yüz­de 3 ola­rak be­lir­len­di. Ra­por­da ben­zer fark­lı­lık­la­rın ço­cuk ba­kı­mı ve okul ön­ce­si eği­tim­den ya­rar­lan­ma­da da gö­rül­dü­ğü­ sap­tandı.