Türkiye’de icat patlaması

Türkiye’de icat patlaması
Güncelleme:

Türkiye'de son bir yılda marka, patent ve faydalı model için başvuru sayısı 117 bini aştı.

Türkiye marka, patent ve faydalı model üretme konusunda adeta maden buldu. Son bir yılda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan marka, patent ve faydalı model başvurularının sayısı 117 bini aşarak Avrupa ülkelerinin tümünü solladı.

Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre öğrenci ve girişimcilerin geliştirdiği yeni buluşlar arasında simitmatik, Türk kahvesi yapan fincan, yumurta pişiren buzdolabı, kilo ölçen terlik, bisiklette torku artıran aparat ve yağmurluğa dönüşen çanta gibi birbirinden ilginç yeni teknolojiler yer alıyor. Türk dizileri ile tarhana, börek gibi yöresel ürünler de tescil ve marka sırasına girdi.

AVRUPA'DA 1'İNCİ OLDUK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün verdiği bilgilere göre, Türk Patent Enstitüsü’ne geçen yıl 7 bin 262 yerli ve 6 bin 223 yabancı olmak üzere toplam 13 bin 485 adet patent ve faydalı model başvurusu yapıldı. Bu yılın ilk 6 ayında yapılan başvuruların sayısı ise yaklaşık yüzde 17 artarak 7 bin 672’ye yükseldi. Geçen yıl Türkiye orijinli uluslararası patent başvurusu 541’e, Türkiye orijinli Avrupa patent başvuru sayısı 714’e çıktı. Türkiye, geçen yıl yapılan 117 bin 723 marka başvurusuyla Avrupa birincisi olurken, uluslararası markada 13’üncü sırada yer aldı. Bu yılın ilk 6 ayındaki marka başvuru sayısı da 59 bin oldu.

Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan ilginç patent başvurularından bazıları

* Tırnak boyama makinesi (Tescil edildi)

Buluş, güzellik salonları, kuaförler vb. gibi merkezlerde ya da bireysel olarak kullanıma uygun, kullanıcının tırnağına el değmeden desen uygulaması yapılmasını ve/veya oje sürülmesini sağlıyor.

* Yumurta pişiren buzdolabı (İnceleniyor)

Buzdolabına yumurta için iki ayrı bölüm oluşturuluyor. Yumurta pişirilmek istendiğinde düğmeye basılıyor, soğuk yumurtalar pişirilecek hazneye kendiliğinden aktarılıyor. Bu bölümde rezistans sayesinde su ısıtılıyor ve yumurta istenilen şekilde pişiriliyor. Daha sonra pişen yumurtalar dolap açılmadan, aktarılan bölümden alınıyor. Sıcak su dış hazneye aktarılıyor.

* Simitmatik: (İnceleniyor)

Bu buluş simit ve poğaça gibi yiyeceklerin özel kafeslerin içine yerleştirilip hijyenik, sıcak ve taze olarak satışa sunulması sağlıyor. Simitmatikteki ürünler para veya kart okuyucu sayesinde otomattan alınıyor. Böylece hijyen sağlanırken tazelik de korunuyor.

* Yağmurluğa dönüşen çanta: (İnceleniyor)

Elde taşınan çanta (özellikle kadın çantaları) aniden bastıran yağmurlarda bir düğmeyle yağmurluk, rüzgarlık ya da koruyucu bir dış giysiye dönüşüyor.

* Terazi terlik: (İnceleniyor)

Günlük kullanılan terliklerin taban kısmına yerleştirilen cihaz sayesinde kilolar her yerde ölçülebilir hale geliyor. Cihaz pille çalışıyor ve led göstergesi bulunuyor.

* Fincanda pişen Türk kahvesi (İnceleniyor)

Kahve, şeker ve suyu belirli oranlarda bir araya getirilip özel tasarlanmış fincanda insanların damak zevkine göre pişiriliyor.

Marka tescil başvcurusu yapan diziler

Suskunlar: Başvuru süreci devam ediyor.

Kuzey Güney: Başvuru süreci devam ediyor.

Muhteşem Yüzyıl: Tescil edildi.

Hayat Devam Ediyor: Başvuru süreci devam ediyor

Yalan Dünya: Tescil edildi.

Seksenler: Başvuru süreci devam ediyor.