Vitaminli un ve ekmek üretildi

Vitaminli un ve ekmek üretildi

Isparta’da bir un fabrikası, vitaminli undan ekmek yapıldı.

Isparta’da bir un fabrikası, içinde B vitamini ile demir ve çinko elementlerinin bulunduğu un, bir fırın da bu undan ekmek üretti.

Isparta Hediye Un AŞ Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yaygın olan “Domuz gribinin” vücut direnci zayıf insanlarda görüldüğünü öğrendiklerini belirterek, vücut direncini artıracak vitaminli un üretmeye karar verdiklerini söyledi. Ürettikleri undan ilk ekmeği de Değirmenci Fırını’nın ürettiğini kaydeden Kabalak, şöyle konuştu:

“Unun içinde B vitamini ile demir ve çinko elementleri bulunuyor. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. N.Gökben Çetin’in görüşleri doğrultusunda üretim yaptık. Yaptığımız undan ekmek yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Ekmek aynı, sadece içindeki vitamin değerleri farklı. Vücut direncini artıracak değerlere sahip. Ekmeğin fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı, ekmeğin dayanıklılık süresi de aynı.”

Değirmenci Fırın İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Mehmet Dışpınar da, vitaminli undan ilk ekmek üreten fabrikanın kendileri olduğunu belirtti. Dünyada her dört kişiden birinin, vitamin veya mineral gibi bir mikro besin elementi yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Dışpınar, şunları söyledi:

“Ekmek, Türk toplumunda besin kaynağı olarak önemli bir yer teşkil ediyor. Günümüzde artan virüslere karşı her insan, aynı zamanda kendi bireysel doktoru ve eczacısı olmak durumundadır. Hastalanmadan hastalığı önleyici tedbirleri alabiliriz. Artan sağlık masraflarına karşılık, günlük basit ve ekonomik tedbirler sayesinde birçok virüse ve hastalığa karşı koyabiliriz. Önemli olan vücudu sürekli dirençli tutabilmektir. Bu amaçla daha önceki yıllarda çavdarlı, yulaflı, soyalı, mısırlı, sütlü, kepekli, ekstra kepekli, alman (yedi tahıl ekmeği), haşhaşlı, patatesli ve tam buğday ekmeklerini geliştirdik ve bunları talepler doğrultusunda üretmeye devam ettik. Son olarak da vitaminli ekmek ürettik. İlk etapta 500 ekmek ürettik, talep ise oldukça iyi.”

HİJYEN KADAR BESLENME DE ÖNEMLİ

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N. Gökben Çetin, Pandemik A (H1N1) virüsüne karşı kişisel hijyen kadar beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar alınmasının önemine işaret eden Çetin, vitaminli ekmek üretiminin de insan sağlığına yararlı olacağına inandığını söyledi. Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

“Domuz gribinden korunmanın başında kişisel hijyenin yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyen gıda tüketimine de dikkat etmek gerekmektedir. Başta C vitamini olmak üzere B kompleks vitaminler, anti-oksidan özelliği olan A,D,E vitaminleri ve Çinko, Selenyum gibi eser elementlerin tüketimine özen göstermek sadece H1N1 değil, viral üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok enfeksiyona karşı savunma sistemimiz güçlendirmeleri için de önemlidir. Anti-oksidanlarla güçlendirilmiş gıda tüketimi enfeksiyonlardan korunma yanında, yaşlanma etkilerinin geciktirilmesinden saç dökülmesinin önlenmesine, hatta kanserden korunmaya kadar pek çok alanda yaşam kalitesini artırmada yardımcıdır.”