ABD, Suriye savaş uçağını düşürdü

ABD, Suriye savaş uçağını düşürdü
Güncelleme:

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'ye ait SU-22 tipi savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), IŞİD'e karşı mücadelede işbirliği yaptığı Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bulunduğu bölgeyi bombalayan Suriye Hava Kuvvetleri'ne bağlı SU-22 tipi savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı. Moskova'dan çok sert tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, misilleme yapabileceklerini söyledi.

Açıklamada, Amerikan ordusuna ait F-18 Super Hornet tipi uçağın Suriye hükümetine ait S-22 tipi uçağı düşürdüğü bildirildi. Suriye uçağının, IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin ortağı olan omurgasını terör örgütü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) savaşçılarının bulunduğu bölgeyi bombalaması üzerine hedef alındığı ve Tabka kenti semalarında uçağın vurularak düşürüldüğü belirtildi.

Pentagon'un yazılı açıklamasında, "Koalisyonun görevi IŞİD'in Irak ve Suriye'de yenilgiye uğratmaktır. Koalisyon Suriye rejimi, Rus ya da rejim yanlısı güçlerle çatışma niyetinde değildir. Ancak koalisyon güçlerini ve ortaklarımızı her türlü tehdide karşı savunmakta da tereddüt etmeyecektir" dedi.

RUSYA'DAN MİSİLLEME TEHDİDİ !

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu Sabah yaptığı açıklamada ABD'yi eleştirdi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olmaya çağırdı. Lavrov, "Suriye’de olanlarla ilgili konuşacak olursak… Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Karadaki her hangi bir eylem konusunda Şam’ın onayı alınmalı" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, Suriye güçlerini vurmaması için ABD'yi uyardı. Interfax haber ajansına konuşan Ryabkov, yeni bir saldırı olması halinde Moskova'nın misilleme yapabileceğini aktardı.

PİLOT KAYIP

Şam yönetimi, uçağın IŞİD hedeflerine yönelik uçuş yaparken düşürüldüğünü savunuyor. Suriye devlet televizyonunda yapılan açıklamada olayın terörle mücadele üzerinde tehlikeli sonuçları olacağı ifade edildi.

Suriyeli pilotun kayıp olduğu açıklandı.

ABD: RUSYA'YA HABER VERİLDİ

Olay, Rakka yakınlarında çoğunluğunu terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki Cedin köyü civarında meydana geldi. Uçak düşürülmeden yaklaşık iki saat önce, ABD, Suriye ordusuna bağlı güçlerin Cedin yakınlarında SDG güçlerine saldırdığını ve saldırıda yaralananlar olduğunu açıklamıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, uçak vurulmadan önce, uçakların çakışmasını önlemek üzere kurulmuş olan özel koordinasyon hattı üzerinden Rusya ile iletişime geçildiği ve Suriye savaş uçağının ateşi durdurmasının istendiği belirtildi.

CENTCOM "Koalisyon kuvvetleri Suriye rejimi, Rusya ya da rejim yanlısı güçlerle çatışmak istemiyor ancak kendisine ya da müttefiklerine yönelen bir tehdide cevap vermekte tereddüt etmeyecektir" dendi.

DHA