Akdeniz’de F-16 hareketliliği: Yunanistan, savaş uçaklarını Güney Kıbrıs'a konuşlandırdı

Güncelleme:

Orta Doğu’daki ABD-İran savaşı, Akdeniz’in stratejik noktası Kıbrıs’ı da içine çekmeye başladı. İran’ın, GKRY topraklarındaki İngiliz askeri üslerine düzenlediği füze ve İHA saldırıları sonrası Yunanistan, Ada’ya savaş uçağı gönderdiğini duyurdu.

Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait 4 adet F-16, Baf’ta bulunan Andreas Papandreou Hava Üssü’ne teker koydu. GKRY Hükümet Sözcüsü Konstandinos Letimbiotis, bu adımın Yunan hükümetinin kararı doğrultusunda "önleyici tedbirleri güçlendirmek" amacıyla atıldığını açıkladı.

Atina-Lefkoşa hattındaki savunma iş birliği çerçevesinde gerçekleşen bu konuşlandırma, bölgedeki İran tehdidine karşı bir "kalkan" olarak yorumlanıyor.

İran füzelerinin hedefi olan Limasol yakınlarındaki İngiliz askeri üssü Ağrotur’da ise gece yarısı siren sesleri yükseldi.

Yerel saatle 21.50 sularında 3 adet Eurofighter tipi İngiliz savaş uçağı tam mühimmatla havalandı.

Bölge sakinleri uçakların kalkış anlarını sosyal medyadan paylaşırken, uçakların İran İHA’larını havada imha etmek ya da bölgedeki deniz filosuna koruma sağlamak amacıyla havalandığı değerlendiriliyor.

İHA