Anavatan-yavruvatan polemiği telefonu

Anavatan-yavruvatan polemiği telefonu
Güncelleme:

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'a dün, KKTC seçiminden zaferle çıkan Mustafa Akıncı'nın "Anavatan-yavruvatan ilişkisi yerine iki kardeş ilişkisi kuralım" sözleri sorulunca gerilim yaşandı. Erdoğan, Akıncı'nın sözlerine tepki göstererek, "Ağzından çıkanı kulağının duymaıs lazım, bu milli mücadeleyi yalnız mı sürdürecek?" dedi. CNN Türk'e çıkan Akıncı "Hep yavru mu kalalım, hiç büyümeyelim mi?" karşılığını verdi. Akıncı, yayın sırasında Erdoğan'ın kendisini aradığını ve telefonla konuşacağını dile getirdi.

Akıncı Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını Milliyet gazetesinden Sefa Karhasan'a anlattı.Akıncı telefonda Erdoğan ile konuşmasıyla ilgili olarak: “Ortada kriz yok. Birisi bir söylem, anavatan-yavruvatan. Ama öteki de olması gereken bir ilişki biçimi” dedi.

Erdoğan ile samimi bir sohbet ettiklerini anlatan Akıncı, “Telefon görüşmesinde, Sayın Erdoğan ‘Ananın analığı bitmez’ dedi. Ben de, ‘Çocuk da büyümek ister. Kendi evinde evinin efendisi olmak ister’ dedim. ‘Ama bu işler hep böyledir’ dedi. Ben de, ‘Anavatan-yavruvatan sevgisi yüreklerde. Ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye ’nin tanıdığı bir devlet. O zaman bu ilişkiyi benim söylediğim tarzda yürütmek en doğrusu’ dedim” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın kendisini Türkiye’ye davet ettiğini kaydeden Akıncı şunları söyledi: “Devir teslimden sonra gideceğiz. Sayın Erdoğan, bana ‘Türkiye’ye ilk ziyaretinizi yaparsınız herhalde’ dedi. Ben de ‘Memnuniyetle, niçin yapmayacağız’ dedim. Sayın Erdoğan ‘Biz seçildiğimizde ilk Kıbrıs’a ve Azerbaycan’a gideriz’ dedi.”