Avrupa karışacak: Putin’in evine el konuldu

Avrupa karışacak: Putin’in evine el konuldu
Güncelleme:

Rusya lideri Putin'in eski eşine ait Bask Bölgesi'ndeki bir villa ile Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un eski eşine ait Paris'teki bir daireye kara para aklama soruşturması kapsamında Aralık 2023'te el konulduğu ortaya çıktı.

Ukrayna'daki savaşın başlamasından iki yıl sonra, Fransa'da Rus hükümetine yakın kişilere karşı yürütülen yargı mücadelesi ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Paris savcılığının Le Monde'a yaptığı açıklamaya göre, adli makamlar iki mülke daha el konulmasına karar verdi. Bu mülkler bugüne kadar el konulan en lüks mülkler olmamakla birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan çevresiyle bağlantılı olmaları nedeniyle sembolik önem taşıyor.

Bu mülklerden biri, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinin başlamasından iki gün sonra "Putin'i s***", "Ukrayna'ya zafer!" ve "Putin mafyası" gibi Putin karşıtı sloganlarla grafitilen Bask bölgesindeki Anglet'te bulunan "Villa Souzanna"dır. Basında 1983-2013 yılları arasında Rusya Devlet Başkanı'nın eşi olan Lyudmila Putina'nın mülkü olarak tanımlanan Dunes plajına 300 metre mesafedeki Art Deco tarzı villa resmi olarak Artur Ocheretny tarafından kontrol edilen bir emlak şirketine ait.

Kendisinden 20 yaş büyük Putina ile 2015'ten beri evli olan Ocheretny, Bask'taki mülkü 2013 yılında 5,4 milyon Avro karşılığında satın aldı ancak yenileme çalışmaları için 3,5 milyon Avro daha ödedi. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) 2017 yılında yayınladığı bir soruşturmada "Ocheretny'nin geçmişinde böylesine önemli bir gayrimenkule nasıl sahip olabildiğini açıklayan hiçbir şey yok" diye yazdı.