''Erken seçim hala masada''

''Erken seçim hala masada''
Güncelleme:

Binali Yıldırım Başbakanlığı'ndaki yeni hükümet için Avrupadan da yorumlar geldi.

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, yeni Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kabinede Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal'ın yerlerini korumasının yatırımcılar açısından rahatlatıcı bir gelişme olduğu ifade ediliyor:

BBC Türkçe’nin aktardığı haberden dikkat çeken bölümler özetle şöyle:

“Gücün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etrafında toplanması ve basın kuruluşlarıyla muhalif milletvekilleri üzerindeki baskıların artması hem yatırımcıları hem de Türkiye’nin Avrupalı ortaklarını rahatsız ederken, Yıldırım, Şimşek’i ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabinede tutarak yatırımcılara güven aşılamaya çalıştı.”

“Yatırımcılar Şimşek’i ekonomik reformların en önemli savunucusu olarak görmeye devam ediyor. Ancak Şimşek’in gerekli reformları hayata geçirip geçiremeyeceği ise henüz net değil. Yeni Başbakan Yıldırım hükümetin önceliğinin yeni Anayasa olduğunu açıkça dile getirmişti.”

“Siyasi risk analizi şirketi Teneo’dan Wolfango Piccoli, Şimşek’in yeniden kabinede yer almasını “Atamalar aslına bakılırsa vitrin düzenlemesi ve yatırımcılara güven sağlama amaçlı. Ancak Şimşek’in yeni bir reform programını hayata geçirme şansı çok düşük. Kritik kararlar Cumhurbaşkanı ve çevresi tarafından alınacaktır” diyor.

“Her ne kadar yatırımcılar Erdoğan ve Binali Yıldırım arasında uyumlu bir çalşışma ortamı olacağını düşünüp rahatlasa da orta vadede siyasi belirsizliklerin azalması beklenmiyor.”

“Rabobank analisti Piotr Matys, bu yıl içerisinde bir erken seçim olasılığının hâlâ masada olduğunu hatırlatıyor.”

BBC Türkçe