Avrupa Putin'i kızdıracak !

Avrupa Putin'i kızdıracak !
Güncelleme:

Avrupa, Rusya'dan Avrupa'ya gelecek Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni istemedi.

Avrupa'da üç büyük siyasi grubun üyeleri, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne karşı olduklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesindeki üç  büyük siyasi grubun üyeleri,Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan  Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin siyasi amaçlarla yapılacağını, bu  nedenle projeye karşı olduklarını belirtti.
 
Yeşiller Grubundan Lüksemburglu AP üyesi Claude Turmes, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, Kuzey Akım-2 projesini grup olarak "kesinlikle"  desteklemediklerini söyledi.
 
Turmes, projenin, Avrupa Enerji Birliği'nin dayanışma ve güven  prensiplerine aykırı olduğunu ifade ederek, "Avrupa'nın gelecekteki gaz ihtiyacı  konusunda yapılan tahminler abartılıyor. Enerji verimliliği politikamızı  uyguluyor ve gaz ihtiyacımızı tahminlerin aksine azaltıyoruz. Doğu ve Batı  Avrupa'nın gaz tedariği güvenliğini tehdit eden bir projeden bahsediyoruz. Bu,  sadece istikrarı hedef almıyor, ayrıca ayrıştırıcı ve etkisiz bir proje." dedi.
 
Projenin, bölgesel kısıtlamalar, yanlış fiyat politikaları ve zorlama  taahhütler sebebiyle iyi yönetilmediğini belirten Turmes, Avrupa'nın  sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri varken, yeni boru hatlarına ihtiyaç  duymadığını dile getirdi.

'PROJE RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI ARTIRACAK'
 
Hristiyan Demokrat AP üyesi Ivan Stefanec de Kuzey Akım-2'nin tamamen  politik amaçlarla geliştirilen bir proje olduğunu söyledi.
 
Stefanec, projenin Avrupa Birliği (AB) için olumsuz etki  oluşturacağını vurgulayarak, "Kuzey Akım-2, Orta Avrupa ülkeleri ve Ukrayna'yı  daha fazla etkileyecek. Amacımız, daha fazla enerji kaynağı ve tedarikçiye sahip  olmak. Kuzey Akım-2 sadece Gazprom'un pozisyonunu güçlendirecek." ifadelerini  kullandı.
 
İsveçli Hristiyan Demokrat Lars Adaktusson ise Kuzey Akım-1 projesi  gibi Kuzey Akım-2'nin de Rusya'nın jeopolitik bir hamlesi olduğunu söyledi.
 
Adaktusson, söz konusu projenin enerji tedariğinde Rusya'ya  bağımlılığı artıracağına dikkati çekerek, "AB olarak enerji kaynaklarımızı  çeşitlendirmeye odaklanmalıyız. Benim grubum, parlamentoda konuya ilişkin çok net  bir duruş sergiliyor. Proje amaçlarımızla bağdaşmıyor. Ne güvenlik anlayışımızla  ne de hedeflerimizle örtüşen bir proje." dedi.
 
Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubundan Polonyalı AP üyesi  Zdzislaw Krasnodebski de AB'nin enerji alanındaki potansiyelinin yeterince iyi  değerlendirilmediğini belirtti.
 
Krasnodebski, AB'nin enerji tedariği probleminin üye ülkelerin  dayanışma ve güveni sayesinde çözülebileceğine işaret ederek, "Şu anda önümüzdeki  en önemli konu Kuzey Akım-2 projesi. Oyunun kurallarını değiştirecek bambaşka bir  fırsata sahibiz. Moskova'ya, Avrupa'nın birlik ve dayanışma içinde olduğuna dair  kuvvetli bir sinyal gönderebiliriz." dedi.
 
Rusya’dan Almanya’ya, Baltık Denizi altından iki ayrı boru hattıyla 55  milyar metreküp gazın taşınacağı projenin anlaşması geçen yıl eylül ayında  imzalanmıştı.