İran krizi geri mi dönüyor ?

İran krizi geri mi dönüyor ?
Güncelleme:

Obama, İran'ın nükleer girişimlerinin kendilerini tatmin etmemesi halinde anlaşmayı imzalamayacaklarını açıkladı.

Panama'da düzenlenen Amerika Devletleri Zirvesi'nin ardından başkent  Washington'a hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Obama, gazetecilerin  İran'ın nükleer programına yönelik batılı ülkeler ile Tahran yönetimi arasındaki  anlaşma çabalarına yönelik soruları da yanıtladı. 

Olası bir anlaşmanın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD'deki  bazı Cumhuriyetçi çevrelerin istediği anlamda "mükemmel" olmayacağını belirten  Obama, "Amacımız İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek" ifadesini kullandı. 
 
Obama, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Nisan başında  varılan uzlaşıya ilişkin geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarının yöneltilmesi  üzerine, Hamaney ve İran'daki diğer yetkililerin bu konuya kendi iç siyasetleri  açısından yaklaştıklarını söyledi. 
 
İranlı siyasetçilerin kendi pozisyonlarını korumak için bu tür bir  yaklaşımı benimsemelerinin kendisi için sürpriz olmadığını dile getiren Obama,  "Onların onurlarını, görüşlerini ve politikalarını memnun edecek fakat bizim de  asıl ve uygulanabilir hedeflerimizi karşılayacak bir nihai anlaşma yapmanın bir çok yolu olabilir" diye konuştu. 
 
"Her zaman söylediğim şey, bizim (anlaşma olmaması halinde) geriye  dönme ihtimalimizin olduğudur" diyen Obama, nihai anlaşmanın çetin görüşmeler  gerektireceğini ve kendilerinin imzalamayacağı bir anlaşmayla da  sonuçlanabileceğine işaret etti. 
 
Obama, ABD Kongresi'nde bazı çevrelerin İran'ın nükleer programına  dönük yürütülen çabalara yaklaşımlarını da eleştirdi. 
 
Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, bir radyo programında  yaptığı açıklamada, dini lider Hameney'in anlaşmaya dair yorumlarının,  yaptırımların aşamalı olarak kaldırılacağını ve ihlal edilmesi durumunda yeniden  yürürlüğe gireceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den daha güvenilir  olduğunu dile getirmişti. 
 
Başkan Obama da, bu yaklaşımı eleştirerek, "Başkan veya dışişleri  bakanının kim olduğuna bakılmaksızın, bizim dış politikayı bu şekilde yönetmemiz  gerekiyor" dedi. 
 
Obama, nihai anlaşmaya yönelik kongrenin dış ilişkiler komitesindeki  önde gelen Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerle görüştüğü bilgisini verdi. 
 
Herhangi bir anlaşmaya ulaşılmadan peşin yargıda bulunulmasından kaygı  duyduğunu belirten Obama, olası bir anlaşma ihtimalini prosedür tartışmalarıyla  ortadan kaldırma çabası içerisinde bulunanlardan da endişe duyduğunu aktardı. 
 
Bir nükleer anlaşmanın, İran'ın nükleer silah elde etmesini önleyecek  en iyi yol olduğuna hala inandığını belirten Obama, şunları kaydetti: 
 
'EĞER TAtMİN OLMAZSAK...'
 
"Herkesin niçin bu denli başarısızlık beklentisi içerisinde olduğunu  anlamıyorum. Anlaşmaya karşı çıkanlar, nasıl iyi bir anlaşmaya varacağımızdan  ziyade nasıl iyi anlaşma elde edemeyeceğimize odaklanmış durumdalar. Benim asıl  söylemek istediğim şey, anlaşmanın ne olacağını bekleyip görmek. Eğer anlaşmanın  İran'ın nükleer silah elde edeceği yolları engelleyeceğinden tatmin olmazsak, biz  bu anlaşmayı imzalamayacağız."