İslam düşmanı isim yine Kur'an-ı Kerim'i yakacağını duyurdu

İslam düşmanı isim yine Kur'an-ı Kerim'i yakacağını duyurdu
Güncelleme:

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan’ın Kuran yakacağını duyurunca İngiltere’ye girmesi yasaklandı.

Birçok Kuran yakma olayının arkasındaki isim olan ve aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Rasmus Paludan, Wakefield kentinde bir okulda Kuran yakma eylemi yapmak istediğini duyurdu. Wakefieldkentinde bölgede Kuran’a zarar verdikleri için dört öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştı. Pazar günü Twitter’dan bir video yayınlayan Paludan, şehre gelerek, “demokratik olmayan güçlere karşı mücadele edeceğini” iddia etti.

İngiltere’nin güvenlikten sorumlu kabine yetkilisi Tom Tugendhat, aşırı sağcı siyasetçi Paludan’ın, ülkeye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu. Paludan’ın ziyaretinin halkın yararına olmayacağının göründüğünü ve ülkeye giriş izni verilmeyeceğini belirten Tugendhat, Paludan'ın izlenen isimler listesine alındığını da ifade etti.

Daha önce Danimarka'da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020'de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Paludan, Fransa ve Belçika'nın yanı sıra diğer bazı Avrupa ülkelerinde de benzer Kuran yakma eylemleri planlamaya çalıştı. Bazı eylemleri sonrası ilgili kentlerde olaylar çıktı.

2023 Ocak ayının sonunda Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakan Paludan’ın eylemi, İsveç ve Türkiye ilişkilerine etki etkiledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ifade özgürlüğü bağlamında eyleme izin verildiğini söylemiş, "Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" mesajı vermişti.

Erdoğan bu olay sonrası açıklamasında, Stockholm'ün NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtmişti.