İslamcı partiler içki yasağı için uğraşıyor

İslamcı partiler içki yasağı için uğraşıyor
Güncelleme:

Endonezya'da alkollü içki yasağı yeniden gündemde.. İslamcı partiler atakta !

Dünyada en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı ülkelerden Endonezya'da içki yasağı bir kez daha gündemde... İslamcı partiler, Ramazan ayı öncesi içkiyi yasaklamaya çalışıyor.

Ülkede alkollü içki üretimi, dağıtımı, satışı ve tüketilmesini yasaklamayı öngören tasarı, İslamcı Ulusal Kalkınma Partisi (PPP) tarafından, daha muhafazakâr Müreffeh Adalet Partisi'nin (PKS) desteğiyle hazırlandı ve Meclis'ten geçirilmeye çalışılıyor. Söz konusu iki parti, 560 üyeli Endonezya Parlamentosu'nda 79 sandalyeye sahip.

İktidardaki Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) ile diğer büyük partiler Golkar ve Demokrat Parti de yasanın tartışılmasına destek veriyor. Birleşik Kalkınma Partisi Milletvekili Arwani Thomafi, diğer vekillerden de destek alacakları görüşünde...

Meclis'te temsil edilen 10 partiden altısı laik ve toplam 386 üyeye sahipler. Diğer iki İslamcı parti ise tasarıya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Jakarta Post'a konuşan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Saan Mustafa, "Tasarının sonraki aşamaya geçmemesi için bir neden göremiyorum. Hepimiz,sağlık ve güvenlik nedeniyle alkol tüketiminin kontrol altına alınması konusunda hemfikiriz" dedi.

Thomafi, tasarıya destek verenlerin turizme ya da yatırımlara zarar vermek gibi bir niyetlerinin bulunmadığını söyledi.

Tasarıda istisnalar da bulunuyor. Örneğin dini ritüeller, turizm, eczacılık ve düzenlemeyle izin verilen alanlarda alkol kullanılabilecek.

Turizm Endonezya ekonomisinin en önemli bileşenlerinden... 2012'de ülkenin turizm gelirleri 9 milyar dolar olarak kayda geçti. 2014 yılında Endonezya'yı 9 milyon 400 bini aşkın turist ziyaret etti.

İslamcı Ulusal Kalkınma Partisi ve Müreffeh Adalet Partisi, söz konusu tasarıyı ilk olarak 2012'de gündeme getirmişti.

Yasa, yüzde 1'in üzerinde alkol içeren içki üretimi ya da dağıtımı yapanlar hakkında iki ila 10 yıl arasında hapis ya da 1 milyar Endonezya rupisi (yaklaşık 210 TL) para cezası öngörüyor. İçki içenler için öngörülen ceza ise 2 yıla kadar hapis ya da 500 milyon rupi...