Kasırga kabusu sürüyor !

Kasırga kabusu sürüyor !

Karayipler'de etkisini gösteren Matthew Kasırgası ABD'de de etkili olmaya başladı.

Karayipler'de etkili olduktan sonra ABD'ye ilerleyen Matthew Kasırgası, Florida ve Georgia eyaletlerinin ardından Güney Carolina'ya ulaştı. Haiti’de en az 877 kişinin ölümüne yol açan Matthew Kasırgası, ABD’de de 11 can aldı. Akraba ve yakınlarını kaybeden bazı Haitililer, morglarda sinir krizi geçirdi.

Özellikle Haiti'de etkili olan ve bu ülkede 877 kişinin ölümüne neden olan kasırga hızını kaybederek ilerlemeye devam ediyor. ABDUlusal Kasırga Merkezi, Matthew Kasırgası'nın kategorisini önce 3'ten 2'ye, ardından da 1'e (135 kilometrenin altı) indirdi. 

Florida, Georgia ve Güney Carolina'da rüzgarın yanı sıra sağanak yağışlarla etkili olan kasırga nedeniyle en az 2 milyon ev ya da işyerine elektrik verilemediği, ağaçların yıkıldığı bazı bölgelerde yolların kapandığı ve su baskınlarının yaşandığı kaydedildi.

Florida'da en az 5 bin kişinin geceyi sığınaklarda geçirdiği, bölgede önemli bir yıkımın beklenmediği belirtildi. Yetkililer sahile yakın bölgelerde yaşayanları su baskınlarına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

Haiti'de salı günü başlayarak saatte 230 km'den fazla bir hızla ilerleyen kasırga nedeniyle ülkedeki binlerce ev zarar görmüş, yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Haiti'de yıkılan bir kilisenin duvarının altında kalarak can veren Roberto Laguerre'nin yakınları, 32 yaşındaki adamın cenazesi morgdan çıkarılırken sinir krizi geçirdi. Kadınlardan bazıları kendileri yere atarak isyan etti. 

Haitili Roberto Laguerre'nin bir akrabası, "Bizi neden bıraktın? Beni de yanına al" diyerek ağladı. Haitili aileyi yıkan olayda Roberto Laguerre'nin yanındaki kızı Roseberlande (3) de can verdi.

BM: 1 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ

Birleşmiş Milletler kasırganın Haiti’de en az 1 milyon kişiyi etkilediğini, 350 bin kişinin acil insani yardıma gereksinim duyduğunu, binlerce kişinin de evsiz kaldığını açıkladı. 

ABD'DE İLK BELİRLEMELERE GÖRE 11 CAN ALDI

Cumartesi günü ABD’nin Güneydoğu kıyılarına ulaştıktan sonra, önce 2. daha sonra da 1. kategori kasırga sıralamasına düşmesine karşın, Florida’da 5, Kuzey Carolina’da 3, Georgia’da da 3 kişinin ölümüne yol açtı. Matthew Kasırgası’nın vurduğu yerlerde binlerce ağaç devrildi, yoğun yağış sonucu yollar sellerle kaplandı, çok sayıda ev ve işyerini su bastı, 2 milyonu aşkın ev ve işyeri de elektriksiz kaldı.