KKTC'de seçimler 2. tura kaldı

KKTC'de seçimler 2. tura kaldı
Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan %50’nin üzerinde oy alan çıkmayınca seçimler ikinci tura kaldı.

KKTC’de dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kıyasıya yarışan adaylardan yüzde 50’nin üzerinde oy alan çıkmadı ve seçimler haftaya pazar yapılacak ikinci tura kaldı. 4 iddialı adayın yarıştığı seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanlığına talip olan sağın adayı Derviş Eroğlu yüzde 38, solun adayı Meclis Başkanı Sibel Siber ise, yüzde 28 oy alarak, yeniden halkın karşısına çıkacak adaylar oldu.

176 bin 916 kayıtlı seçmenin bulunduğu KKTC’de, katılım oranı da yüzde 58 ile düşük oldu. 2010 yılında yapılan son cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 76.33 olmuştu. Katılım oranının düşmesine, halkın yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorunu müzakerelerine ilgisinin düşmesi gerekçe gösteriliyor. 

Seçimlerin en dikkat çekici sonucu, arkasında herhangi bir parti bulunmayan ve sosyal medyadan örgütlenerek ‘toparlanıyoruz hareketi’ adı altında siyaset yapan Kudret Özersay oldu. Uzun yıllar Kıbrıs Türk müzakere heyetlerinde yer alan 45 yaşındaki uluslararası ilişkiler uzmanı Kudret Özersay, bağımsız aday olmasına rağmen oy patlaması yaparak yüzde 14 oy aldı. İlk kez seçime giren ve yüksek oy alan Özersay’ın önümüzdeki süreçte siyasi parti kurması bekleniyor.

3 GAZETE TOPLATILDI

Seçimler olaysız tamamlandı ancak Yüksek Seçim Kurulu, adaylara destek içeren Twitter ve Facebook mesajlarını sayfalarında yayınladıkları gerekçesiyle propaganda yasağını ihlal eden 3 gazeteyi toplattı. Detay, Kıbrıs Postası ve Afrika gazeteleri, sabahın erken saatlerinde bayilerden toplandı. Gazeteler, seçim kuruluna itiraz etti ancak sonuç alamadı.

PAZARLIK MASASI BEKLİYOR

Haftaya pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığına seçilecek adayı, yoğun bir Kıbrıs sorunu mesaisi bekliyor. 6 ay önce masayı terk eden Kıbrıs Rum yönetimi, doğu Akdeniz’de doğalgaz bulamaması ve krize gerekçe gösterdikleri Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin de bölgeden ayrılması üzerine müzakerelere dönme kararı aldı. BM, KKTC’de yeni cumhurbaşkanının belirlenmesinin hemen ardından müzakerelerin başlayacağını ilan etti.

SAĞ VE SOL KARŞILAŞACAK

Haftaya yapılacak ikinci tur seçimlere kalan Derviş Eroğlu ile Sibel Siber arasında da Kıbrıs sorununun çözümü konusunda farklılıklar bulunuyor. Eroğlu’nun temsil ettiği sağ partiler Kıbrıs sorununda gevşek federasyonda ısrar ederken, sol siyaseti temsil eden Sibel Siber, iki toplumlu ve barış dili kullanan bir politika uygulayacağını söylüyor. Eroğlu’nun vaatleri arasında Rumların oyalama taktiğine devam etmesi halinde KKTC içinde referanduma giderek müzakereleri tamamen kesmek de bulunuyor.

ANKETLER ŞAŞIRDI

KKTC’deki seçimlerde Ada’da faaliyet gösteren kamuoyu araştırma şirketleri çok farklı anket sonuçları açıkladı ve güvenilirliklerini yitirdi. Adayların yaptırdıkları anketler, kendi lehlerine sonuçlandı. İddialı 4 aday, Derviş Eroğlu, Sibel Siber, Mustafa Akıncı ve Kudret Özersay, sosyal medyaya ağırlık verdi ve propaganda döneminin büyük bir bölümünü, Ada’nın tüm yerleşim birimlerini tek tek dolaşarak geçirdi. İddialı adaylar 3 bin 355 kilometrekarelik KKTC’de 195 köy ve 5 kentte propaganda yaptı.

GİZLİ GALİP ÖZERSAY

Seçimlerde yüzde 21 oy oranına ulaşarak yarışı 4’üncü tamamlayan bağımsız aday Kudret Özersay, seçimin gizli galibi oldu. Arkasında herhangi bir siyasi parti bulunmayan seçimlerin en genç adayı, 45 yaşındaki Özersay, uzun yıllar Kıbrıs Türk müzakere heyetleri içinde yer aldı. Akademisyen kimliği ile ön plana çıkan Özersay, sosyal medyadan örgütlendiği ‘Toparlanıyoruz Hareketi’ ile gençlerin desteğini aldı. Özersay’ın seçmen karşısına çıktığı ilk seçimde aldığı yüksek oy, hareketini siyasi partileşmesi sürecine yol açacak. Sonuçlar, kadın adayı üçüncü sırada kalan iktidardaki sol parti CTP’de de yoğun tartışmalara neden olması bekleniyor.