Esad ordusu ile Hizbullah arasında çatışma

Esad ordusu ile Hizbullah arasında çatışma
Güncelleme:

Suriyeli muhaliflere karşı birlikte savaşan Hizbullah milisleri ve Suriye ordusu askerleri aslında gerginlik çıktı.

Suriyeli muhaliflere karşı 2013 yılından bu yana Esad saflarında savaşan Hizbullah milisleri ile Esad askerleri birbirine girdi. Hizbullah milisleri ile Esad ordusu, mevki ve komuta tartışması sonrası iki cephede çatışmaya başladı.

Suriyeli muhaliflere karşı 2013 yılından bu yana Esad saflarında savaşanHizbullah milisleri ile Esad askerleri biribirine girdi. Düne kadar dost olan Esad askerleri ve Hizbullah milisleri arasında çatışmalar başladı. Son dönemde Hizbullah cephesinde birçok üst düzey isim ve Esad ordusundan da beş general öldürüldü. Bu gelişmelerin ardından da son üç günde taraflar arasında doğrudan çatışmalar başladı.
 
KOMUTANLAR ANLAŞAMADI
 
Şii haber sitelerinden Cenubiyye Haber, Esad ordusuna bağlı savaş uçaklarının Tel Miyeset'te Hizbullah mevzilerini vurduğunu duyurdu. Sitede ayrıca Esad ordusu ve Hizbullah komutanları arasında ciddi anlaşmazlıklar olduğunu ve iki grup arasında Bireç, Nübbul-Zehra ve Hayyan cephelerinde sıcak çatışmalar yaşandığı bilgisine yer verildi. Çatışmalarda en az dokuz rejim askeri ile üç Hizbullah milisinin öldüğü ve iki taraftan çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor.
 
MEVKİ VE KOMUTA KAVGASI ÇIKTI
 
Güney Halep'te muhaliflerle sıcak çatışmaların yaşandığı cephe hattında üç gün önce Esad askerleri ile Hizbullah milisleri arasında mevki ve komuta tartışması yaşandı. Ön siperlerde kimin yer alması gerektiğine dönük tartışma çatışmaya döndü ve iki Esad subayı öldürüldü. İki subayın öldürülmesini müteakip Halep Güneyi Hadır cephesinde bulunan Hizbullah'a ait birlikler Ramuse bölgesinde mevzili rejim topçu bataryaları tarafından vuruldu.
 
İRAN ARABULUCUK İÇİN DEVREDE
 
1980 yılı başlarında İsrail'in Güney Lübnan işgaline karşı kurulan bir direniş örgütü olan Hizbullah 2012 yılı sonlarında Suriye'nin yüzde 60'lık kısmında hakimiyetini kaybeden Esad rejimine destek amacı ile bu ülkeye girdi ve Suriye Baas'ının ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktörlerden oldu. Suriye'de üst düzey bir çok komutan ve beş binden fazla militanını kaybeden Hizbullah ve Esad rejimi arasında son dönemdeki çatışmalara son vermek amacı ile İran'ın yoğun çaba yürüttüğü bölgeden gelen bilgiler arasında yer alıyor.