Putin’den darbe girişimi sonrası ilk açıklama

Putin’den darbe girişimi sonrası ilk açıklama
Güncelleme:

Putin, Wagner kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, “Karşımızda olan hainliktir. İç ayaklanma halkımıza hainliktir.Yanıtımız sert olacak hainler cezalandırılacak” dedi.

Geçtiğimiz günden bu yana Rusya’da ‘darbe’ söylentileri ve kentlerde tanklar görülmeye başlanırken, Rusya lideri Putin, "Karşımızda olan hainliktir. İç ayaklanma halkımıza hainliktir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiklerinden biri olarak gösterilen Wagner patronu Yevgeny Prigojin’in Rus ordusuna karşı ‘savaş açması’na ilişkin konuşan Putin, "Karşımızda olan hainliktir. İç ayaklanma halkımıza hainliktir. Rus ordu güçleri tüm gerekli emirleri almıştır” ifadelerini kullandı.

Yevgeny Prigojin liderliğindeki paralı asker grubu Wagner'in Rostov'a girmesini ilişkin değerlendirmede bulunan Putin, "Rostov-on-Don'daki durum zorlu. Anayasayı savunacağım. Suç teşkil eden eylemlerinize son vermenizi talep ediyorum" dedi.

Dünya medyasının merakla beklediği açıklamasında Putin, "Gece tüm cephelerdeki ordu birliklerinin komutanlarıyla görüştüm, ordumuz kahramanca savaşıyor. Rusya vatandaşlarına, askerlerine, güvenlik güçlerine ve yalan ve tehditlerle silahlı isyan yoluna itilenlere sesleniyorum. Rusya, geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor. Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım" diye ekledi.

Putin’in açıklaması şu şekilde:

“Şu an insanlarımızın güvenliği için mücadelemizi sürdürüyoruz. Rusya olarak kalmak adına savaşımızı sürdürüyoruz. Bizim bin yıllık tarihimiz var. Şu an kaderimiz kuruluyor. Şu an biz birlik içinde olmalıyız. Çünkü diğer her şey şu an kenara bırakılmalı. Hiçbir şey şu an bu kadar önemli değil. Dış düşmanlarımız her zayıflığımızı kullanarak bizim birliğimizi yok etmeye çalışıyor. Bizim askeri dostlarımız, bizim için şu an ayaktalar. Fakat 1917 senesini hatırlarsınız, 1. Dünya Savaşı zaferimizi çalmışlardı. Bize gerçekten büyük yıkımlar vermişti. Bizim ordumuzu yıkmıştı ve birçok toprağımızı kaybetmiştik. O zaman iç savaş başlamıştı. Ama bütün karı bizim düşmanlarımız kazanmıştı. Biz bunun tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. Biz bugün devletimiz olarak her türlü savunmaya hazırız. Bugün karşımızda olan tam da hainliktir. Tam da özel karları düşünen insanlarla yüz yüzeyiz. Biz şu an askerlerimizi desteklemek istiyoruz çünkü biliyorsunuz aslında Wagner güçleri de Rusya için kendi hayatlarını veriyordu. Rusya’nın birliği için hayatını veriyordu. Ama şu an onların arasında hainler var. Şu an onlar silahlı isyanı, ayaklanmayı organize ettiler. Herhangi bir iç ayaklanma bizim için büyük bir darbedir. Rusya’ya bir darbedir. Halkımıza bir darbedir. Tabii ki bunun cezasını vereceğiz. Bunun cezası gerçekten çok ağır olacaktır. Bu silahlı isyanı organize eden her biri tabii ki cezasını alacak. Onlarla hem kanun önünde hem de halkımızın önünde cevabını vereceğiz. Herkes emrini aldı.”