Putin'in ajanı havaalanında yakalandı

Putin'in ajanı havaalanında yakalandı
Güncelleme:

İngiltere'de, Rusya adına ajanlık yaptığı iddia edilen adam, havaalanında yakalandı.

'Putin casusu' İngiltere’de Gatwick Havaalanında tutuklandı. Kremlin için İngiltere'ye karşı çalışmakla suçlanan adam, terörle mücadele ve MI5 soruşturmasının ardından 'ülkeyi terk etmeye çalışırken' yakayı ele verdi ve şu anda gözetim altında tutuluyor.

İngiltere terörle mücadele yetkilileri ve MI5, yakalanan adamın Putin için casusluk yapmış olabileceğine inanıyor.

Şüpheli ajan, İngiltere'den bir uçağa binmeye çalışırken gözaltına alındı ​​ve dün gece polis memurları tarafından Hammersmith polis karakoluna götürüldü.

Casusun tutuklanması, İngiliz polisinin SO15 terörle mücadele birimi ve İngiltere'nin yerel istihbarat ve güvenlik örgütü MI5 tarafından yürütülen ortak bir soruşturma sonucunda gerçekleşti.

TERÖRLE MÜCADELE BİRİMLERİ DEVREYE GİRDİ

Polis içindeki Terörle Mücadele Komutanlığı memurları pazartesi günü Gatwick havaalanında 40 yaşlarında bir adamı tutukladı. Bir polis sözcüsü daha sonra adamın gözaltında tutulduğunu söyledi.

Bu arada, bir kaynak The Sun Online'a şunları söyledi:

"Şüphelinin İngiltere'de Putin rejimi adına casusluk yaptığına inanılıyor. Ülkeden kaçmaya çalışmak için Gatwick'e geldiğinde gözlem altında tutuldu ve tutuklandı."

Polis, tutuklanmadan önce adamın gideceği yerle ilgili ayrıntıları açıklamayı reddetti.

Bu ayın başlarında Rus bilgisayar korsanlarının birkaç Ukraynalı ve Avrupalı ​​yetkilinin mobil cihazlarını ele geçirmeye çalıştıklarının ortaya çıkmasından sonra, Birleşik Krallık'taki Casus şefleri, siber saldırılara karşı yüksek düzeyde alarma geçtiler.

"SÜREKLİ OLARAK RUS AJANLARIN HEDEFİNDEYİZ"

Ukrayna Devlet Özel İletişim Servisi başkan yardımcısı Victor Zhora, Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana, ülkenin kamu görevlileri tarafından kullanılan telefonların Rus ajanları tarafından sürekli hedef alındığını söyledi.

Zhora, gazetecilere verdiği demeçte, "Ukraynalı yetkililerin telefonlarını hacklemeye yönelik, özellikle kötü amaçlı yazılımların yayılmasıyla çok sayıda girişim görüyoruz" dedi, ancak şu ana kadar Ukrayna cihazlarının güvenliğinin ihlal edildiğine dair bir kanıt olmadığını doğruladı.

Hükümet liderlerinin cihazlarının hacklenmesi, geçen yıl cumhurbaşkanları, bakanlar ve diğer hükümet yetkilileri tarafından kullanılan telefonların nasıl hedef alındığı veya ele geçirildiğine dair bir dizi ifşaatın ardından uluslararası gündemi sarstı.

Sofistike casus yazılımlar kullanarak bu tür cihazlara uzaktan ve görünmez bir şekilde sızma yeteneğinden (kurbanla etkileşim gerektirmediğinden bazen 'sıfır tıklama' hack olarak da adlandırılır) özellikle korkulur.

AÇIKLAMAKTAN KAÇINIYORLAR

Zhora, kendisi ve meslektaşlarının sıfır tıklamalı izinsiz giriş tehdidinin farkında olduklarını, ancak kendi cihazlarına karşı bu tür girişimlerden haberdar olup olmadıkları konusunda yorum yapmaktan kaçındıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Batı'yı, altyapısına yönelik siber saldırıların doğrudan askeri çatışmaya yol açma riski taşıdığı ve siber alanda Moskova'ya meydan okuma girişimlerine hedeflenen karşı önlemlerle karşılık verileceği konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya'nın kritik altyapısının ve devlet kurumlarının siber saldırılar tarafından hedef alındığını ve sorumluların ABD ve Ukrayna'daki rakamlara işaret ettiğini söyledi ve "Emin olun, Rusya saldırgan eylemleri yanıtsız bırakmayacaktır" denildi.