Rusya'dan yaptırım açıklaması

Rusya'dan yaptırım açıklaması
Güncelleme:

Rusya Başbakanı, Türkiye'ye uyguladığı ambargoların Rusya'ya zarar verdiğini açıkladı.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların ülkede birçok üründe fiyatların yükselmesine yol açtığını doğrulayarak, hükümetin telafi tedbirleri üzerinde çalıştığını bildirdi.

"Dmitriy Medvedev ile görüş" programı kapsamında Rus televizyon  kanalının canlı yayınına katılan Medvedev, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Rusya ekonomisi için 2015 yılının ağır bir yıl olduğunu kaydeden  Medvedev, hükümetin krizi önlemek adına aldığı tedbirlerin etkili olduğunu ve  durumun istikrara kavuştuğunu savundu. 
 
Gelecek yıl ülkede ekonominin büyümesini ve enflasyonun yüzde 6,4  düzeyine gerilemesini beklediklerini kaydeden Medvedev, petrol fiyatlarının 2016  yılında son 17 yılın en düşük seviyesine ulaşma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Medvedev, Rus ekonomisinin de büyük oranda petrol fiyatlarına bağlı olduğunu dile  getirerek, Rus hükümetinin ekonomiyi petrol fiyatlarından bağımlı durumdan  çıkarmaya çalıştığını, ancak bunun birkaç yılda mümkün olmadığını belirtti.

Belli oranda petrol fiyatlarına bağlı olan Rus rublesinin değerinin,  aynı zamanda dış pazarların Rusya'ya kapanmasından da etkilendiğini kaydeden  Medvedev, "Rublede artık serbest dalgalı kura geçildi. Bu çok iyi, çünkü hiç  kimse rublenin nasıl olması gerektiğini dikte etmiyor. Ruble 'şişirilmiş kurda'  olsaydı her zaman çökme tehlikesi vardı" şeklinde konuştu.

Rusya'nın savunma bütçesine ilişkin değerlenmesinde, savunma  bütçesinde kesinti yapılmaması gerektiğini kaydeden Medvedev, "Dünyanın en uzun  kara sınırı olan en büyük ülkesine sahibiz. Eğer ordumuz güçlü olmazsa ülkemiz de  olmayacak" diye konuştu.

Medvedev, Türkiye'ye ekonomik tedbirlere imza attı

Ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle devlet bütçesinin optimizasyonu  kapsamında devlet çalışanlarının yüzde 10 oranında azaltılacağını belirten  Medvedev, hükümetin ayrıca kademeli gelir vergisi uygulamayı planladığını  kaydetti.

Rus yönetiminin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların ülkesinde birçok  üründe fiyatların yükselmesine yol açtığını doğrulayan Medvedev, hükümetin telafi  tedbirleri üzerinde çalıştığını bildirdi.

Medvedev, gelecekte Türkiye ve Mısır ile turizm ilişkilerinin yeniden  kurulacağı ihtimalinin bulunduğuna da dikkati çekerek, "Yaşam ve dinlenme, bir  biriyle kıyaslanmayacak değerlerdir. Türkiye'ye karşı alınan kararlar bir  yaptırım değil, devletin savunma reaksiyonudur " ifadelerini kullandı.