Rusya'dan Türkiye'ye çifte vatandaşlık sürprizi

Rusya'dan Türkiye'ye çifte vatandaşlık sürprizi
Güncelleme:

Yeni yasanın ikinci vatandaşlığı sorun yapmamasıyla, artık hem Türk hem de Rus pasaportu taşımakta bir engel olmayacak.

Rusya'da yıllardır beklenen yeni vatandaşlık yasası yürürlüğe girdi. Rusya vatandaşlığı almayı kolaylaştıran yeni yasanın Türk vatandaşları için de büyük önemi var. Bugüne kadar Rusya vatandaşlığı almak isteyenlerin önce Türk vatandaşlığından çıktıklarını noter kanalıyla resmen Rus resmi makamlarına bildirmesi gerekiyordu. Ancak yeni yasanın ikinci vatandaşlığı sorun yapmamasıyla, artık hem Türk hem de Rus pasaportu taşımakta bir engel olmayacak.

Rusya'nın daha önce "diğer ülke vatandaşlığından çıkma şartı" uygulayan katı tutumuna rağmen Türkiye zaten vatandaşlarının ikinci ülkeden pasaport almasına karşı çıkmıyordu. Şimdi Rus tarafının da "liberal" sisteme geçmesiyle çifte vatandaşlık sorunu çözüldü. 

Türkrus’un haberine göre diğer yandan özellikle Türk-Rus evliliklerinden olan erkek çocuklarının askerlik sorununun da bundan sonra çözüme kavuşması bekleniyor. Bugüne dek Rusya ikinci vatandaşlıktan doğan bir muafiyet vermediği için, teorik olarak bu durumdaki çocukların hem Türkiye'de hem de Rusya'da askerlik yapmaları gerekiyordu. Şimdi bu konuda bir düzenleme yapılması beklentisi de arttı.

YENİ VATANDAŞLIK YASASI

Yasa ile birlikte Rusya topraklarında daimi ikamet sahibi yabancı ülke vatandaşları ve haymatloslar (vatansızlar) Rusya pasaportu almak için başvurabilecek ve bu kişilerden mevcut uyruklarından vazgeçmeleri istenmeyecek.

Yasa ile birlikte Sovyetler Birliği sınırları içinde doğmuş kimseler de üç yıl Rusya'da yaşadıktan sonra vatandaşlığa başvurma hakkına kavuştu.

Bir Rusya vatandaşı ile üç yıldan uzun süredir evli olan yabancı ülke vatandaşları da Rusya'da yaşıyor olmaları kaydıyla vatandaşlık başvurusunda bulunabilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancıların Rus vatandaşlığı almasını kolaylaştıran yasayı imzaladı. Böylece artık Rusya vatandaşı olmak için diğer vatandaşlıktan vazgeçilmesi gerekmeyecek.

Yeni yasaya göre, 18 yaşından büyük Rus vatandaşı çocuğu olan yabancılar kolaylaştırılmış yoldan hızlı sistemle Rusya vatandaşlığı için başvurabilecek.

Ortak çocuk sahibi olduğu eşi ya da ebeveynlerinden en az biri Rusya vatandaşı olan ve Rusya’da yaşayan yabancılar da bu haktan yararlanabilecek.

Ana dili Rusça olan yabancılar da kanun kapsamına giriyor.

Moldova, Ukrayna, Belarus, Kazakistan vatandaşları ile eski Sovyetler Birliği vatandaşlarının Rusya pasaportu sahibi olmaları da kolaylaştırılıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancıların Rus vatandaşlığı almasını kolaylaştıran yasayı kısa süre önce imzalamıştı.