Türkiye'nin güvenli bölge tezine destek

Türkiye'nin güvenli bölge tezine destek
Güncelleme:

Göçten tedirgin olan Avrupa ülkeleri, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması tezine destek açıklamaları yapmaya başladı.

Suriye kaynaklı düzensiz göçün Türkiye üzerinden Avrupa’ya yönelmesi, Ankara’ya ziyaretleri artırdı. AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Ankara ziyaretinin ardından Almanya ve Avusturya dışişleri bakanları da Türkiye’ye ziyarette bulundu. Göçten tedirgin olan Avrupa ülkelerinden, Türkiye’nin Suriye içinde güvenli bölge kurulmasına yönelik tezine destek niteleğinde açıklamaların yapılmaya başlanması dikkat çekici bulundu.

Suriye kaynaklı düzensiz göçün kara ve denizden Avrupa’ya yönelmesinin ardından iki gün içinde üç Dışişleri Bakanı’nın Ankara’yı ziyareti dikkat çekici bulundu. Lüksemburg Dışişleri, Avrupa İşleri, Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn ile Almanya Federal Cumhuriyeti (AFC) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, önceki gün Ankara’yı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Siniriloğlu ile görüşmüşlerdi. Ankara’nın dünkü konuğu ise Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz oldu. Sinirlioğlu ile Kurz, dünkü görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’ye teşekkür

Sığınmacıların yerinde korunması ve güvenli bölge konularının önemine değinen Kurz, “Sığınmacıların, tehlike geçene kadar Avrupa’ya kadar gitmeleri yerine güvenli şekilde kendi bölgelerinde yaşamalarından yanayız. Bu nedenle güvenli bölge fikrini destekliyoruz. Güvenli bölge yaratılmasının son derece önemli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Sığınmacıların, bölgede kalabilmeleri için BM’nin daha yoğun bir angajman göstermesini memnuniyetle karşılayacaklarını belirten Kurz, Avusturya gibi ülkelerin de orta vadede katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

Kurz, Türkiye’nin sığınmacılar konusundaki yardımlarının, takdire şayan olduğuna işaret ederek, “Türkiye’ye büyük bir teşekkür ifade etmek isterim. 2 milyonu aşkın sığınmacıyı kabul eden Türkiye, bu bölgede en büyük katıyı sağlayan, en fazla insana yardım yapan ülke” dedi.