Avrupa Merkez Bankası’ndan sert faiz artışı sinyali

Avrupa Merkez Bankası’ndan sert faiz artışı sinyali
Güncelleme:

Avrupa Merkez Bankası ECB Başkanı Christine Lagarde, "Şu anda yapmamız gereken faizleri önümüzdeki birkaç toplantıda artırmaya devam etmek" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB’nin sıkı para politikasının büyümeyi zayıflatmasına rağmen enflasyonu kontrol altına almak için faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Lagarde “Enflasyonu orta vadedi yüzde 2 seviyesine geri döndürmeliyiz ve bunun için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Şu anda yapmamız gereken faizleri önümüzdeki birkaç toplantıda artırmaya devam etmek” dedi.

Lagarde “ilk hedefin” ekonomik büyümeyi desteklemeyen ya da küçülmeye neden olmayan nötr faiz seviyesine ulaşmak olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA SIKILAŞTIRMA İHTİYACI
Öte yandan, Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn ise, ECB’nin enflasyonu dizginlemek için faizleri hızla artırmaya devam etmesinin gerektiğini ve ekonomiyi canlandırmaya yok açmayan seviyeye Noel’den önce ulaşılabileceğini söyledi.

ECB son iki para politikası toplantısında faizleri toplamda 125 baz puan artırarak tarihindeki en hızlı parasal sıkılaştırmayı yapmasına rağmen enflasyonun hâlâ zirveye çıkmasına aylar olması, bankanın daha fazla sıkılaştırma yapabileceğine işaret ediyor.

Rehn, Reuters’a yaptığı açıklamada “Ciddi oranda bir faiz artışına daha karar verilmesi söz konusu. Bu artış 75 ya da 50 baz puan ya da başka (bir büyüklükte) olabilir” dedi.

Rehn, bu “başka büyüklüğe” ilişkin detay vermedi.

Rehn, “Bu yılın başına kadar kademeli artıştan yanaydım ancak şu anda önden yükleme yapmak ve daha kararlı adımlar atmak gerekiyor” dedi.

‘ENFLASYON KABUL EDİLEMEZ DERECEDE YÜKSEK’

Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir ise, enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek seviyede kalmasından dolayı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek ayki para politikası toplantısında faizi tekrar 75 baz puan artırmasının gerekebileceğini belirtti.

Reuters