TCMB'nin faiz kararı sonrası asgari ücret tahmini değişti

TCMB'nin faiz kararı sonrası asgari ücret tahmini değişti
Güncelleme:

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, asgari ücret için yeni enflasyon beklentisini baz alarak bir hesaplama yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısından beklentiler doğrultusunda 500 baz puanlık bir faiz artışı kararı gelmişti.

Bu kararla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35’e çıkarmış oldu. TCMB, para politikası sıkılaşması kapsamında son dört toplantıda ise 2150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti. Buna göre haziran ayında 650 baz puan ile faiz artırım döngüsünü başlatan TCMB, temmuz ayında 250 baz puan, ağustos ayında 750 baz puan ve eylül ayında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

 TCMB’nin bu adımının ardından enflasyon ve asgari ücrete yönelik soru işaretleri de artış gösterdi.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ise merak edilen soruları Milliyet’e cevapladı. Kurtuluş, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Faiz artışları aslında enflasyonu tetikleyen değil enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin kullandığı argümanlardan bir tanesi. Mevcut ekonomi yönetimi de son dönemlerde faiz artışını sıklıkla kullanıyor.

Biz yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 70 seviyesinde tutuyoruz. Enflasyon öngörümüz yüzde 70’lerde gerçekleştiği için ikinci altı aylık enflasyon farkı olarak SSK, Bağkur, memur emeklileri ve memurlara yüzde 42-43 bandında bir enflasyon farkı çıkacaktır.

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammı ilave edilecektir. Memur ve memur emeklilerinin yüzde 50 oranında zamlı maaş alacağı kanaatindeyiz.

SSK ve Bağkur emeklileri için 42-43 bandında olan enflasyon farkının 6-7 puanlık refah payı dokunuşu ile yüzde 50’ye tamamlanacağı öngörüsündeyim. 

Yıllardan beri sayın Cumhurbaşkanının bir yaklaşımı var. Bu yaklaşım da çalışanları ve emeklileri hiçbir şekilde enflasyona ezdirmemektir. Bu kararlılıkla hareket ediliyor. Asgari ücretin yeni yılda enflasyonun üzerinde artışla belirleneceğini düşünüyorum.

Burada yılın ikinci altı ayı için yüzde 42-43 arası bir enflasyon olacağını düşünecek olursak asgari ücrete 6-7 puanlık bir refah payı dokunuşu ile yüzde 50 artış yapılacaktır. Burada asgari ücret 17 bin 100 TL civarına gelecektir. Bunun hem işveren hem de işçiler açısından piyasanın kabul gördüğü bir tutar olduğunu düşünüyorum.

Bu tutar belirlendiğinde işçi, işveren tarafında herhangi bir hoşnutsuzluk söz konusu olmayacaktır. 500 TL olan asgari ücret destek tutarının asgari ücrete yapılacak zam oranı kadar yani 750 TL seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Bunun ise hükûmet tarafından karşılanacağı kanaatindeyim.”