Dolar ABD'nin yeni Başkanını bekliyor !

Dolar ABD'nin yeni Başkanını bekliyor !

Dolar/TL`nin tansiyonu yüksekliğini koruyor. Yeni güne 3.17 seviyesinden açılış yapan dolar/TL rekorunu yeniledi. Kur 3.1788 seviyesini gördü.

Küresel piyasalar, ABD'de bugün yapılacak başkanlık seçimlerinde kazananın Hillary Clinton olacağını öngörülerinin artmasıyla dün pozitif bir seyir izlerken, iyimserliğin Asya piyasalarıyla bugüne de taşındığı görülüyor.

ABD'de bugün gerçekleştirilecek başkanlık seçimi piyasaların odak noktasında yer alıyor. Son anketlere göre, Clinton'ın yarışı yaklaşık 3 puan farkla kazanması bekleniyor. Dün FBI'nın Clinton’ın e-postalarında herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı açıklamasıyla anketlerde Clinton'ın öne geçmesi piyasalarda risk iştahının da artmasını sağladı. Seçimin resmi olmayan sonuçların yarın akşam yerel saatle 9:00 (TSİ 5:00) gibi belli olabileceği tahmin ediliyor.

Bu gelişmelerle dün dolar endeksi yatay seyrini devam ettirirken, üst üste 7 işlem günü süren düşüşünü sonlandıran New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 2,08, S&P 500 endeksi yüzde 2,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,37 değer kazandı.

Avrupa tarafında, dün gerçekleştirilen ve AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarını bir araya getiren Avro Grubu toplantısında Yunanistan için kısa vadeli borç ertelemesi konusunun 5 Aralık'ta gerçekleştirilecek toplantıda değerlendirileceği ifade edildi. Bugün ayrıca Ekonomik ve Mali İşler Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde, milletvekilleri ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’nin durumunu değerlendirecek.

Dün küresel piyasalarda artan risk iştahı ile Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,93, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,91 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,70 değer kazandı.

Bugün Çin'de açıklanan ihracat verisinin ekimde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azalarak beklentilerin altında kalmasına karşın kapanışa yakın Şanghay endeksi yüzde 0,5 artarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise önceki kapanış seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da küresel piyasalara paralel pozitif bir seyir izlenirken, dolar/TL'deki yükseliş eğilimi dikkati çekti. Dün dolar/TL 3,1800 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından bugün de bankalararası piyasanın açılışında 3,1780 seviyelerinden işlem görüyor. Analistler, ABD başkanlık seçiminin yurt içi piyasalarının da ana gündem maddesi olacağını belirterek, gün içinde açıklanacak sanayi üretimi verisinin takip edileceğini kaydediyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 artmasını öngörüyor. Öte yandan, eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 2,2 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,2 artacağı tahmin ediliyor.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artmıştı. Ağustos ayında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya kıyasla yüzde 9,4'lük artış kaydedilmişti.

 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Almanya, eylül ayı sanayi üretimi

10.00 Almanya, eylül ayı dış ticaret dengesi

10.00 Türkiye, eylül ayı sanayi üretimi

12.30 İngiltere, eylül ayı sanayi üretimi

18.00 ABD, eylül ayı JOLTS açık iş sayısı

AA