Düşüşe geçen altın fiyatları için yeni tahmin

Düşüşe geçen altın fiyatları için yeni tahmin
Güncelleme:

Ağustos ayından bu yana düşüş eğilimini sürdüren altın fiyatları için ünlü ekonomist Barış Soydan'dan dikkat çeken bir tahmin geldi...

Altın fiyatlarındaki geri çekilme devam ederken altın fiyatlarının yakın geleceği ile ilgili dikkat çeken tahmin ünlü ekonomist Barış Soydan'dan geldi.

Yurt içi piyasalarda Dolar kuru üzerinde KKM'den çıkış sonrası olası senaryolar takip edilirken, küresel piyasalarda ise dolar endeksinin performansı izleniyor. Buna göre Merkez Bankası’nın ağustos ayı faiz kararı sonrası keskin bir gerileme kaydeden dolar kuru, aradan geçen 1 aydan uzun sürenin ardından kayıplarını geri almış ve yeni rekor seviyeleri test etmeye başlamış bulunuyor. Bugün ise dolar kuru sığ piyasalarda 27,64 seviyesini test ettikten sonra gün içi işlemlerde 27,30 seviyelerinden fiyatlandı.

Dolar kurunun Türk Lirası karşısında adım adım yükselişi sürerken altın fiyatları ABD'deki devlet tahvillerinin faizindeki yükseliş nedeniyle baskı altında.

Hafta başından bu yana düşüş eğilimini sürdüren altın fiyatları için ünlü ekonomist Barış Soydan ons altın fiyatının çok kısa bir sürede 2 bin 100 doları aşacağını belirti.

"Dolar endeksi yani Amerikan parasının 6 güçlü para karşısındaki değerini izleyen endeks 106 seviyesine yaklaştı. Bu son 6 buçuk ayın en yüksek seviyesi." diyen Barış Soydan, Amerikan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi yani faizlerinin yüzde 4.519 ile 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğuna işaret etti.

Bu durumla şu anda dolar cinsinden varlıklarda büyük bir cazibe olduğunu belirten Barış Soydan "küresel sermayenin bir kısmı altından çıkıp tahvillere ve dolara yöneliyor" dedi.

Bloomberg'te altına dair çok ilginç bir analiz olduğuna dikkat çeken Soydan FED'in sıkı para politikasının yakın gelecekte de gevşeme işareti vermediğini belirterek "ons altın daha da düşmeliydi" dedi.

Şimdi dolar endeksinin yüksek olduğunu belirten Soydan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"ABD devlet tahvillerinin faizi de uzun zamandır görülmedik ölçüde yüksek. Bu koşullarda ons altının daha da düşmesi gerekirdi. Ama düşmüyor. Neden düşmüyor? Çünkü diyor Bloomberg, 'Merkez Bankaları çok ciddi altın alımı yapıyorlar özellikle de Çin Merkez Bankası. Çin Merkez Bankası rezervlerini çeşitlendirmek istiyor. ABD devlet tahvillerinde payını kendi rezervleri içinde düşürmek istiyor ve doların, ABD devlet tahvillerinin rakibi de ons altın"

"Merkez Bankaları altın stokluyor"

Yalnızca Çin Merkez Bankasının değil birçok Merkez Bankası'nın altın alımı yaptığını kaydeden Barış Soydan, "Bu da dolar endeksinin yükselmesine rağmen ons altında sert düşüşü engelliyor ve FED para politikasını gevşetmeye başladığında ons altının çok güçlü bir şekilde yükselebileceğinin de işareti" dedi. 

Soydan, analizinde görüşü yer alan yatırım şirketi yöneticisi Marcus Garvey'e göre dolar endeksinin ve ABD devlet tahvillerinin gelecek yıl düşmesiyle ons altının 2 bin 100 dolara yükselmesini beklediğini belirtirken "Bu kapsamda ons altına bağlı olan gram altın da fiyat hareketlerinden etkilenecek" dedi.