FED merakla beklenen faiz kararını açıkladı

FED merakla beklenen faiz kararını açıkladı
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkedeki açık iş sayısı, martta bir önceki aya kıyasla 325 bin azalarak 8 milyon 488 bine düştü.

Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden açık iş sayısının bu dönemde 8 milyon 680 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Beklentilerin altında kalan açık iş sayısı, şubat ayında 8 milyon 813 bin olmuştu.

Bu dönemde açık iş sayısı, eyalet ve yerel yönetim eğitimi sektöründe artarken, inşaat ile finans ve sigorta sektörlerinde azaldı.

İşe alım sayısı da aynı dönemde 281 bin azalarak 5 milyon 500 bine geriledi.

Ülkede istifa ve işten çıkarılma dahil işinden ayrılanların sayısı da söz konusu dönemde 339 bin azalışla 5 milyon 200 bine düştü.

Karar metninden öne çıkanlar

"Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermektedir. 

İstihdam artışları güçlü seyretmiş ve işsizlik oranı düşük kalmıştır. Enflasyon geçtiğimiz yıl içinde gerilemiş ancak yüksek seyretmeye devam etmiştir. Son aylarda, Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilememiştir.

Komite, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı amaçlamaktadır. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin geçtiğimiz yıl içinde daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini değerlendirmektedir. 

Ekonomik görünüm belirsizdir ve Kurul enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam etmektedir. Hedeflerini desteklemek amacıyla Komite, federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 5,25 ila 5,5 olarak korumaya karar vermiştir.

Federal fon oranı için hedef aralığında yapılacak herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir. 

Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını düşünmemektedir.

Buna ek olarak Komite, Hazine tahvilleri ve ajans borç ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edecektir. Haziran ayından itibaren Komite, Hazine menkul kıymetlerinin aylık itfa üst sınırını 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürerek menkul kıymet varlıklarının azalma hızını yavaşlatacaktır."

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Fed'in faizi beklendiği gibi sabit bırakması sonrasında aylık bilanço küçültme büyüklüğünü 60 milyar dolardan 25 milyar dolara indirdiğini duyurması (parasal gevşeme) ons altın ve Bitcoin gibi varlıkların fiyatının yükselmesine yol açtı.

Buna göre ilk tepki olarak ons altın 2.300 doların üzerine çıkarken, Bitcoin ise kayıplarının bir kısmını geri alarak 58.000 doların üzerini test etti.

Etiketler abd FED faiz karar