e-ticarete büyük kıskaç !

e-ticarete büyük kıskaç !
Güncelleme:

Her geçen gün artan e-ticaret kullanımı Maliye'yi de harekete geçirdi...

Denetim ve vergilendirilmesi son derece sınırlı olan e-ticarete ilişkin yeni bir düzenleme yapmak için bir tebliğ taslağı hazırlandı.

Ticaret büyük bir hızla elektronik ortama taşınıyor. Böylece e-ticaretin hacmi de her geçen gün yeni rekorlara koşuyor. Ama e-ticaretin hacmine oranla denetimi ve vergilendirilmesi son derece sınırlı. İşte vergi idaresi bu duruma ilişkin düzenleme yapmak amacıyla bir tebliğ taslağı hazırlamış.

E-TİCARET SİTESİNDE DÜKKÂN AÇANLAR

Taslağa göre; sahip olduğu yazılım, donanım ve teknik altyapıyı müşterilerine kullandırarak, mal veya hizmetlerin internet ortamında alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında aracılık hizmeti sağlayanlar;

1. Hizmetin sağlandığı internet adres veya adreslerini,

2. Aracılık hizmeti verilen gerçek ya da tüzel kişi satıcılara (kiralayanlara ait bilgiler dahil) ait ad soyad /unvan, T.C. kimlik no/vergi no bilgileri ile telefon ve adres bilgilerini,

3. Hizmet verilen her bir gerçek ya da tüzel kişi için sağlanan aracılık hizmetinin başlangıç tarihini ve hizmetin sona ermesi halinde bitiş tarihini,

4. Aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat tutarı ve tarihini Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletmek zorundalar.

2016’DA BAŞLIYOR

Örneğin bazı online alışveriş sitesinde çeşitli satıcılar tarafından dükkan açılması mümkün olabiliyor. İşte söz konusu dükkan sahiplerinin ve yaptığı tüm işlemlerin ayrıntılı bilgisi, yazılım veya donanım sahibi tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecek.

Bu bilgiler aylık olarak raporlanacak. 1 Ocak 2016’dan itibaren başlayacak bu sorumluluğu yerine getirmeyenler hakkında ceza uygulanacak.

KARGO FİRMALARI DA KAPSAMDA

Tebliğ ile benzer bir yükümlülük “kargo ve lojistik firmalarına” da getiriliyor. Böylece çapraz denetim sağlanması hedefleniyor. Ayrıca “internet ortamında ticari amaçlı reklam hizmetlerinin verilmesine aracılık edenler” de tebliğ kapsamında olacak.