Ekonomist Murat Muratoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıracak ''nas'' çıkışı

Güncelleme:

AK Parti'nin ekonomi politikasını kendine has üslubuyla yerden yere vuran ekonomist Murat Muratoğlu, TCMB'nin 7'nci kez faizleri sabit tutmasıyla ilgili olarak "Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri faiz attırdılar. Onlarda anladığımız kadarıyla Nas yok" yorumuyla gündemde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önceki gün beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 14'te sabit tutma kararı tartışılmaya devam ediyor.

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Tele1 TV'de Gazeteciler Masası'nda Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Muratoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın faize ilişkin "Nas" açıklamalarını da hatırlatarak, "Bu Nas tahminen sadece Türkiye'de geçerli. Çünkü bundan yaklaşık 2-3 hafta kadar önce Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri faiz attırdılar. Onlarda anladığımız kadarıyla Nas yok. Kitabın başka yeri okuyorlar herhalde. Koskoca Suudi Arabistan bilmiyorsa ben nasıl bilebilirim. Bizde Nas ne demek? Faizi yüzde 14 üzerine çıkarma demek" dedi. 

 Muratoğlu, Suudi Arabistan'ın 1974'e kadar faizsiz işleri yürütmeye çalıştığını ancak 1975 yılı itibariyle kar payı sistemini ortaya çıkardıklarını söyledi. Muratoğlu, "1975'e kadar günah olan faiz, 1975'ten sonra imana geliyor. Bir anda faiz vermeyen katılım bankaları ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

Muratoğlu şöyle devam etti: 

"Yarı batık ülkelerin CBS'i 300'ün altında. Bizim en son 880 civarındaydı. Bunun anlamı faizin üzerine yüzde 8,5 daha koyun. Yüzde 12,5 faizle borçlanabilirsin. Bu da 'sen aslında batmışsın ağlayanın yok. Sana bu faizle kimse para vermez' demek.