Doğalgaz faturalarını hafifletmenin püf noktaları

Doğalgaz faturalarını hafifletmenin püf noktaları
Güncelleme:

Doğru kombi kullanımı ile doğalgaz faturanızda yüzde 20 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Türkiye'de enerjinin yüzde 41'i hanelerde kullanılıyor. Evlerde tüketilen enerjinin yüzde 90'ı da ısıtma-soğutma için harcanıyor. Türkiye'de 22 milyon hane bulunuyor. 10 milyon ev doğalgaz ile ısınıyor. Isınma için tüketilen enerjinin aile bütçesine etkisi ayda ortalama 300 lira. Posta'dan Gülten Uğurlu'nun haberine göre seçeceğiniz kombi çeşidi ve doğru kullanım ile doğalgazfaturanızı yüzde 20 düşürebilirsiniz.

İKİ ÇEŞİT VAR

Baca gazı içindeki gizli enerjiden yararlanıp yararlanmama tekniğine göre konvansiyonel (geleneksel) ve yoğuşmalı olmak üzere iki çeşit kombi var. Yoğuşmalı ürünler yüksek teknolojili ve verimli. Tam yağuşmalı kombi baca atık gazmdaki yüksek ısıyı, ısı transferi sayesinde evde kullandığınız suya aktarıyor ve aradaki verim farkı bundan kaynaklanıyor.

YÜKSEK ISIDA VERİM

Alarko Carrier Ürün Müdürü Erkan Mutlu, yoğuşmalı kombinin, geleneksele göre yüzde 30 yüksek verimle çalıştığını belirterek, "Ancak bunun için ısıtma sisteminin 50-30 derece gidiş-dönüş suyu sıcaklığına göre olması gerekiyor. Geleneksel kombiler ise genellikle 80-50 derece ısıda kullanılıyor" dedi.

4 YILDA DÖNÜYOR

Kombi fiyatı 1000-3000 lira arasında değişiyor. Yoğuşmalı ürünlerin fiyatı 300-500 lira daha fazla. Yoğuşmalı kombilerin yarattığı tasarrufla 4 yıl gibi bir sürede kendini. Amorti ettiğini belirten Vaillant Türkiye Satış Direktörü Erol Kayaoğlu, oda ısı kontrol cihazının da tasarrufu artırdığını vurguladı.

BAKIM YAPTIRIN

Kombi seçerken evin büyüklüğü, bulunduğu kat, izolasyonu ve güneşe göre konumu göz önünde bulundurulmalı. Kombinin sorunsuz çalışması ve verimli bir ısınma için yılda en az bir kez bakımının yaptırılması gerekiyor. Böylece cihazın kullanım ömrünü uzatarak da yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
 

Posta