Ev sahipleri için son tarih 2 Aralık: Ödemeyene ceza var

Ev sahipleri için son tarih 2 Aralık: Ödemeyene ceza var
Güncelleme:

2024 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için verilen süre doluyor. Emlak vergisi belediyelerin internet siteleri ve e-devlet üzerinden ödenebiliyor. Ödemelerini zamanında yapmayanlar için aylık yüzde 3.5 oranında gecikme zammı uygulanacak.

2024 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 2’nci taksit ödemeleri için verilen süre 2 Aralık Pazartesi günü sona eriyor.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bina, arsa, iş yeri gibi gayrimenkule sahip kişiler için emlak vergisi 2’nci taksit ödemelerinde sürenin sonuna yaklaşıldı. Emlak vergileri, gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödeniyor. Belediyeler internet sayfaları üzerinden ödeme alabildiği gibi, e-devlet üzerinden de bazı belediyeler için ödemeler yapılabiliyor. Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için ödemenin geciktiği her ay ve kesri için yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanıyor” dedi.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI YÜZDE 43,93 OLDU

2025 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olarak gerçekleştiğini de ifade eden Özelmacıklı, “2025 yılına ait emlak vergisine esas değerler, yeniden değerleme oranının yarısı oranında yani yüzde 21,965 arttırılacak. Ayrıca emlak vergisine esas olmak üzere 2025 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri de tekrar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yayımlanmış olan 83 nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan cetvele göre ortalama maliyet değerlerine artış yüzde 47,97 oldu” diye konuştu.

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLANLAR

Belirli şartları taşıyan vatandaşların emlak vergisi muafiyetinden faydalanabileceklerini de hatırlatan Özelmacıklı, “Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup, on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin tek mesken muafiyetinden yararlanabilmeleri mümkün. Lakin bunun için de Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan formları doldurmaları ve ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

2024 yılı emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için verilen süre doluyor. Emlak vergisi belediyelerin internet siteleri ve e-devlet üzerinden ödenebiliyor. Ödemelerini zamanında yapmayanlar için aylık yüzde 3.5 oranında gecikme zammı uygulanacak.

VERGİ ORANLARI

Özelmacıklı, “Emlak vergilerinde bina vergisinin oranı meskenlerde binde 1, diğer binalarda binde 2, arazide binde 1 ve arsalarda binde 3’tür. Bina, arsa ve arazilere ilişkin vergi oranları büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanır” dedi.

ÖDEMEYENE CEZA

Emlak vergisi ödemelerini zamanında yapmayanlar için aylık %3,5 oranında gecikme zammı uygulanacağı duyuruldu. Mülk sahipleri, ödemelerini ister peşin ister taksitli olarak yapabiliyor. Vergi mükellefleri, belirtilen tarih aralığında ödeme yaparak gecikme zammından kaçınabilir.

 

 

İHA

text-ad
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını iktidara yakın isim ifşa etti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını iktidara yakın isim ifşa etti En fazla göç alan, en fazla göç veren il aynı ilimiz olurken, iç göçün nedeni de belli oldu En fazla göç alan, en fazla göç veren il aynı ilimiz olurken, iç göçün nedeni de belli oldu Kim Milyoner Olmak İster'de daha ilk soruda joker sürprizi Kim Milyoner Olmak İster'de daha ilk soruda joker sürprizi İYİ Partili isim MHP'li Semih Yalçın'a demediğini bırakmadı İYİ Partili isim MHP'li Semih Yalçın'a demediğini bırakmadı İstanbul'da vahşet! Üniversite öğrencisi genç kızın cesedi valizden çıktı İstanbul'da vahşet! Üniversite öğrencisi genç kızın cesedi valizden çıktı Tepki çeken ''kölelik yasası'' yürürlüğe girdi: 10 gün çalışıp, 1 gün izin yapacaklar Tepki çeken ''kölelik yasası'' yürürlüğe girdi: 10 gün çalışıp, 1 gün izin yapacaklar Türkiye'de ikinci el otomobil piyasasının ''en''leri belli oldu Türkiye'de ikinci el otomobil piyasasının ''en''leri belli oldu Türkiye'nin bir devi daha konkordato ilan etti Türkiye'nin bir devi daha konkordato ilan etti Yıllardır tarihi bir mezarlık sanılıyordu... işin aslı ortaya çıktı! Yıllardır tarihi bir mezarlık sanılıyordu... işin aslı ortaya çıktı! Emlak vergisine yüzde 800'e varan zamlar isyan ettirdi Emlak vergisine yüzde 800'e varan zamlar isyan ettirdi
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e tahliye kararı Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e tahliye kararı Kocaeli'de korkunç kaza: Çok sayıda ölü var Kocaeli'de korkunç kaza: Çok sayıda ölü var Türkiye'de tam 52 yıldır böylesi görülmemişti: Güncel kabus haritası yayınlandı! Türkiye'de tam 52 yıldır böylesi görülmemişti: Güncel kabus haritası yayınlandı! Kadir Ezdildi'nin düğününde takı töreni bitmek bilmedi! Takıları tek tek gösterdi Kadir Ezdildi'nin düğününde takı töreni bitmek bilmedi! Takıları tek tek gösterdi ''Müjde'' denmişti ama... Türkiye'deki milyonlarca emekli artık SGK'ya her ay 9 bin TL ödeyecek! ''Müjde'' denmişti ama... Türkiye'deki milyonlarca emekli artık SGK'ya her ay 9 bin TL ödeyecek! Türkiye'nin en renkli asırlık göçü başladı... Binlerce kişi birlikte yola çıktı! Türkiye'nin en renkli asırlık göçü başladı... Binlerce kişi birlikte yola çıktı! Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı İstanbul'da dev operasyon: Yüzlerce ruhsatsız silah ele geçirildi! İstanbul'da dev operasyon: Yüzlerce ruhsatsız silah ele geçirildi! Dolandırıcı çetesi imara açılan köyü altüst etti; tüm tapuları tek tek ele geçirdiler! Dolandırıcı çetesi imara açılan köyü altüst etti; tüm tapuları tek tek ele geçirdiler! Can Yaman, Türkiye'ye getirdiği DJ sevgilisiyle sarmaş dolaş! Can Yaman, Türkiye'ye getirdiği DJ sevgilisiyle sarmaş dolaş!