Kredilerde vergi indirimi mi geliyor?

Kredilerde vergi indirimi mi geliyor?
Güncelleme:

Maliye Bakanlığı'nın kredi faizinden alınan %5’lik BSMV'yi kaldırmayı planladığına dair iddiayı Maliye Bakanı Ağbal yalanladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın “Geçici vergi indirimleri yapabiliriz” açıklamasının ayrıntıları Maliye kulislerinde konuşulmaya başlandı. Edinilen bilgilere göre önceki hafta bankacılar ile bir araya gelen Bakan Ağbal, kredilerin ve dolayısıyla ekonominin canlanmasının yollarını aradı.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; Bankacılar uzun süredir krediler üzerindeki en büyük yük olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV) kaldırılmasının şart olduğunu Ağbal’a ilettiler. Özellikle ticareti ve üretimi destekleyecek krediler üzerindeki yüzde 5’lik BSMV’nin kaldırılması veya en azından oranda indirime gidilmesi bankacılar için ‘olmaz ise olmaz’ şart olarak öne sürüldü. Bunun üzerine teknik uzmanlara görev veren Bakan Ağbal’ın bu hafta içinde teknik çalışma sonucu ortaya çıkacak resme göre karar vermesi bekleniyor.

Eğer BSMV tümden kaldırılırsa Maliye’nin buradan kaybı 9-10 milyar lira arasında olacak. Bu nedenle üretimi ve ticareti destekleyen bazı kredi kalemlerinde bu verginin kaldırılması mümkün olabilecek. İkinci bir yol ise verginin geçici olarak örneğin 6 aylığına kaldırılması. Maliye çevreleri vergi barışı nedeniyle gelebilecek olan ek katkıyla BSMV’nin kaldırılması ile oluşacak kaybın telafi edilebileceğini ifade ediyor. Vergi barışı nedeniyle başvuruların 54 milyar lirayı aştığı ifade edildi.

 

KÖTÜ HABER BAKAN AĞBAL'DAN GELDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) kaldırılması veya oranının indirilmesi yönünde bir çalışmalarının olmadığını bildirdi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ağbal, bugün bazı gazetelerde yer alan BSMV'nin kaldırılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ağbal, banka yöneticileriyle geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda, söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi "BSMV'nin kaldırılması" yönünde bir talep gelmediğini ifade etti. Bakanlık olarak BSMV’nin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarının bulunmadığının altını çizen Ağbal, "Banka yöneticileriyle yaptığımız toplantıda böyle bir talep gelmemiştir. Dolayısıyla Maliye bürokrasisine BSMV’nin kaldırılması veya indirilmesi yönünde bir talimat da verilmemiştir." dedi.

 

Habertürk

Etiketler indirim maliye kredi