"Suyunu Geri Kazanabilen Ayakta Kalacak"

"Suyunu Geri Kazanabilen Ayakta Kalacak"

İFO Fuarcılık Genel Müdürü Aytemur:- "Rakamlar gösteriyor ki Türkiye'nin atık suyu şu anda boşa akıyor. Verilere göre atık suyunu yeniden kullanamayan il sayısı 57. Bunların dışındaki şehirlerde ise atık suların az bir bölümü sadece park ve bahçelerle yeş

İSTANBUL (AA) - İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, Türkiye'de atık suyunu yeniden kullanamayan il sayısının 57 olduğunu, bunların dışındaki şehirlerde ise atık suların az bir bölümünün sadece park ve bahçelerle yeşil alanların sulanmasında kullanıldığını belirtti. Aytemur, suyun geleceğini, geri kazanımın şekillendireceğini de vurguladı.

Aytemur, "22 Mart Dünya Su Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,1 milyar kişinin temiz su kaynaklarına ulaşmada sorun yaşadığını, 2,4 milyar kişinin ise yeterli sağlıklı suya sahip olmadığını kaydetti.

Suyun geleceğini, geri kazanımın şekillendireceğine dikkati çeken Aytemur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı atık su eylem planına göre, 2023 yılına kadar 1,501 adet atık su arıtma tesisinin daha yapılacağını aktardı.

Aytemur, "Rakamlar gösteriyor ki Türkiye'nin atık suyu şu anda boşa akıyor. Bakanlık verilerine göre atık suyunu yeniden kullanamayan il sayısı 57. Bunların dışındaki şehirlerde ise atık suların az bir bölümü sadece park ve bahçeler ile yeşil alanların sulamasında kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Türkye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 sonu verilerine göre, belediyelerce 4,3 milyar metreküp atık suyun deşarj edildiğini hatırlatan Aytemur, deşarj edilen yıllık atık su miktarının kişi başı 66 bin litre hesaplandığını, su kaynaklarının kısıtlılığı göz önüne alındığında bunun "devasa" bir miktar olduğunu dile getirdi.

Aytemur, sürdürülebilir çevre ve yaşam için gerek evsel gerekse üretimden kaynaklı atık suların yeniden kullanıma sunulmasının önemine değindi.

Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı'nın (REW İstanbul) 28-30 Nisan tarihlerinde 12'ncisini düzenleyeceklerini belirten Aytemur, fuarda, atık suların uygun biçimde arıtılarak yeniden kullanımına imkan veren evsel ve sanayi tipi yeni teknolojilerin sergileneceğini de belirtti.


- Su ve atık suya dair teknolojiler sergilenecek


Bu arada, REW İstanbul 2016’da, "Su ve Atık Su" ana başlığında, atık suların ileri arıtımı, proses sularının geri kazanımı, atık sulardan değerli madenlerin geri kazanımı, soğutma sularının tekrar kullanımı gibi farklı teknolojiler bir arada sergilenecek.