Asgari ücretliye kahreden ''müjde''! 17 m2'lik ev kiralayabilirsiniz

Asgari ücretliye kahreden ''müjde''! 17 m2'lik ev kiralayabilirsiniz
Güncelleme:

DİSK-BİSAM’ın yaptığı hesaplamaya göre eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretlinin her bir öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 6.8 lira olurken İstanbul’da ortalama 17 metrekarelik bir daireyi kiralayabiliyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Hükümetin yaptığı zamla 8 bin 506 liraya çıkarılan asgari ücretin bir kişinin öğün başına günlük gıda harcamasına katkısı sadece 27 TL. Dört kişilik ailede ise bu rakam 6.8 TL’ye düşüyor. Asgari ücretli bir çalışan bu ücretle ailesine ancak 29 metrekarelik ev tutabiliyor.

 YENİ ASGARİ ÜCRETİN HARCAMALARA KATKISI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketim Harcamaları Araştırması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret İstatistikleri üzerinden bir hesaplama yaparak yeni asgari ücretin harcamalara katkısını araştırdı.

YEMEK İÇİN KİŞİ BAŞI GÜNLÜK 6,8 LİRA

Hesaplamaya göre eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli, şubat ayında eline geçecek olan 8 bin 506 liralık gelirinden gıda için günlük ayırabileceği 82 lira ile hem eşinin hem kendisinin hem de çocuklarının masraflarını karşılamak durumunda. Buna göre asgari ücretlinin her bir öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 6.8 lira.

Cumhuriyet