Ev alıp/satacaklar dikkat! Yeni bir düzenleme belli oldu

Ev alıp/satacaklar dikkat! Yeni bir düzenleme belli oldu
Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı, hem konut alımında hem de konut satışında kuralları değiştirecek yeni düzenlemenin taslağını açıkladı. İşte konut alım/satımındaki yeni değişiklikler...

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretinde önemli değişiklikler içeren "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"nı kamuoyu ile paylaştı. Yapılan bu düzenlemelerle sektörde yaşanan sorunların çözülmesi ve sektör temsilcilerinin taleplerinin karşılanması amaçlanıyor.

Taslakta en dikkat çeken düzenlemelerden biri, emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için talep edilen şartlarda yapılan değişiklikler oldu.

Mesleki deneyim şartının kaldırılmasıyla birlikte, gerekli diğer koşulları taşıyan emlak işletmelerinin yetki belgesi alması kolaylaşacak. Bu düzenleme ile sektörde daha fazla oyuncunun yetki belgesi alabilmesi hedefleniyor.

 Para cezası geliyor

İlanlara ilişkin internet ortamındaki düzenlemelerde de değişikliklere gidilen taslak, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara farklı fiyatlarla birden fazla girişe izin verilmeyeceğini belirtiyor.

Taslak, kurala aykırı ilanlara uygulanacak para cezalarını da içeriyor. Kural ihlali durumunda ilgili kanunlarda belirtilen suçun niteliğine göre değişen miktarlarda para cezaları uygulanacak.

 Ayrıca, yetki belgesi verilme şartları arasında yer alan "kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması" kuralı da "kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması" şeklinde değiştirilecek.

Yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti faaliyeti yürütenlere yönelik idari para cezalarının uygulanması il müdürlüklerine devredilecek.

Bu düzenlemelerin, taşınmaz ticaretinde şeffaflığı artırarak sektördeki dengeyi sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.