Mahkemeden konut piyasasında her şeyi değiştirecek karar

Mahkemeden konut piyasasında her şeyi değiştirecek karar
Güncelleme:

Dünyanın en borçlu gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande şirketi için Hong Kong mahkemesinden tasfiye kararı çıktı.

Hong Kong'da mahkeme emlak geliştirme şirketi Evergrande'nin tasfiye edilmesini emretti.

Tasfiye kararının ünyanın en borçlu emlak geliştiricisinin çöküşünde yeni ve öngörülemeyen bir aşamayı başlatabileceği düşünülüyor.

Karar, Evergrande’nin Çin dışındaki varlıklarının tasfiyesiyle sonuçlanabilir. Kararın Çin içinde hangi boyutta uygulanacağı ise henüz net değil.

Yargı kararının ardından Evergrande hisseleri yüzde 21 kayıp yaşadı ve hisseler işleme kapatıldı.

Evergrande'nin avukatı, tasfiyenin şirketin faaliyetlerine, gayrimenkul yönetimi ve elektrikli araç birimlerine zarar verebileceğini ve bunun da grubun tüm alacaklılara geri ödeme yapma kabiliyetini zayıflayacağını belirtti.

Hong Kong Yüksek Mahkemesi Hakimi Linda Chan, geliştiricinin aylarca süren müzakerelere rağmen uluslararası alacaklılar için tatmin edici bir yeniden yapılandırma planı oluşturamaması üzerine tasfiye emrini çıkardı.

Chan, "Mahkemenin şirkete karşı tasfiye kararı vermesinin uygun olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Evergrande CEO'su Siu Shawn Çin medyasına yaptığı açıklamada, şirketin tasfiye kararına rağmen ev inşa projelerinin teslim edilmesini sağlayacağını ifade etti. CEO, kararın Evergrande'nin yurt içindeki ve yurt dışındaki birimlerinin faaliyetlerini etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Yükümlülükleri 333 milyar doları bulan Evergrande son aylarda kreditörlerle yapılandırma görüşmeleri yapmış ancak bu görüşmelerden sonuç alamamıştı. 

Natixis'te çalışan kıdemli ekonomist Gary Ng, "Bu bir son değil fakat Evergrande'nin günlük faaliyetlerini daha da zorlaştıracak olan uzun bir tasfiye sürecinin başlangıcı" diyerek şöyle devam etti:

"Evergrande'nin varlıklarının çoğu Çin'de olduğu için, alacaklıların varlıklara nasıl el koyabilecekleri ve offshore tahvil sahiplerinin geri ödeme sırası konusunda belirsizlikler var ve hissedarlar için durum daha da kötü olabilir."

BİR ZAMANLAR ASYA'NIN EN BÜYÜKLERİNDENDİ

Geçtiğimiz aylarda Evergrande Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan'a da varlıkları ülke dışına aktardığı şüphesiyle soruşturma açılmıştı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Hui'nin net serveti Temmuz 2020'de 39,8 milyar dolardı. Ağustos sonu itibariyle ise Hui'nin net serveti büyük ölçüde eridi ve en yüksek seviyesinden yüzde 98 geriledi.

Bir zamanlar Asya'nın en zengin ikinci kişisi olan Hui'nin servetinin büyük bir kısmı, 2009'daki halka arzdan sonra 7 milyar dolardan fazla temettü aldığı Evergrande hisselerinden geliyordu.