12 yaşında çocuk o davayı karıştırdı !

12 yaşında çocuk o davayı karıştırdı !

"Sanık avukatlarına iyi savunun" deyip adliyeyi yumrukladı, kolu incinince hastaneye götürüldü.

Ermenek maden faciasının üçüncü duruşmasında mağdurlar sanık avukatlarına büyük tepki gösterdi. Arbede sırasında ölen madenci Ömer Cansu’nun 12 yaşındaki yeğeni Sedat Alkan da, kendi avukatlarına, ‘dayımı iyi savunamıyorsunuz’ diye bağırıp, adliye kapısını yumruklayınca kolu incindi.

 

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya verilen öğle arasında bazı müştekiler, adliye çıkışında sanık avukatlarına sözlü saldırıda bulundu. Bu sırada bir madenci yakını, sanık avukatı Abdullah Özbey’e koltuk değneği fırlattı. Faciada hayatını kaybeden Ömer Cansu’nun yeğeni Sedat Alkan (12) da adliyenin kapısını yumrukladı. Alkan, 112 Acil Servis ekibince Ermenek Devlet Hastanesine götürüldü.

Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasında, tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi hissedarı Abdullah Özbey ve teknik nezaretçi Ali Kurt; taraf avukatlar ile ölen madencilerin aileleri katıldı. İlk duruşmada hakkında tutuklama kararı çıkan Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy’un hâlâ tutuklanmadığı ortaya çıktı. Davada sanıklardan 14’ü, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 20- 25 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Tanıklar anlatıyor

Facia anında kurtulan çavuş Mustafa Elibol, kazanın eski ocağı çok yaklaşıldığından dolayı meydana geldiğini ileri sürdü. Elibol, “Suyun patladığı yerde 15 metrelik bir baca vardı. O baca haritaya işlenmemiş” diye konuştu. Yeni çıkan Maden Yasası nedeniyle ocakta üretime bir süre ara verildiğini ve o gün çoğu işçinin yeniden işe başladığını hatırlatan Elibol, “Yemeğe oturduk, 6 kişiydik. Bir rüzgar ve pis kokulu geldi. Ayağa kalkınca suyun üzerimize geldiğini gördüm. Arkadaşlara bağırdım ’kaçın’ diye. Bazı arkadaşlar da çıkamadı işte” dedi.

Çavuş Elibol da, diğer işçiler gibi müfettişler geldiğinde mühendis ve şefin talimatıyla üretim haritası dışında açılan galeride duvar yapıp kapattıklarını ileri sürdü. Duruşma sırasında aileler sık sık çavuş Elibol’a tepki gösterdi. Çavuş Mustafa Elibol, şef Recep Çiloğlu’un, olaydan önce suyun patlama yaptığı yeri yeniden denetlediğini belirterek, “Recep şef, ustalara sordu. ’Bu su da fark var mı?’ diye. Oradan bir arkadaş, ’Su da bir sıkıntı yok’ diye cevap verip, ’Hatta ben evden su getirmeyeceğim. Buradan akan suyu bidonuma dolduracağım’ diye şakalaştık.