19 faili meçhul cinayette Mehmet Ağar beraat etti!

19 faili meçhul cinayette Mehmet Ağar beraat etti!
Güncelleme:

1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayete ilişkin, aralarında eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da bulunduğu 19 sanık hakkında karar açıklandı.

Dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, faili meçhul cinayetler davasında 17 cinayet yönünden aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 17 sanığın beraatına karar verdi. Mahkeme, Lazem Esmaeılı ve Asker Smıtko cinayetleri yönünden ise “Yeşil” kod isimli Mahmut Yıldırım’ın ifadesinin alınmadığı gerekçesiyle Mehmet Ağar dahil bazı sanıkların dosyasının ayrılmasına hükmetti.

Karar öncesinde savcı mütalaasında da 17 sanığın beraatini talep ederken, “Yeşil” kod isimli Mahmut Yıldırım hakkında dosyanın ayrılmasına, sanık Ahmet Demirel hakkındaki dosyanın ise öldüğü gerekçesiyle düşürülmesini istemişti.

Duruşmaya hiçbir sanık katılmazken, mahkeme heyeti beraat kararını, “dosyada hiçbir delil yok” diyerek açıkladı ve müdahil avukatların bu yöndeki hiçbir itirazını dikkate almadı. Duruşmayı HDP Eş Başkanı Pervin Buldan da izledi. Sanıklar, Buldan’ın eşi Savaş Buldan'ı da öldürmekle suçlanıyordu. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından da açıklama yapan Pervin Buldan, “Bugün Ankara’da görülen ve içerisinde Savaş Buldan,Adnan Yıldırım,Hacı Karay, Behçet Cantürk, Mecit Baskın, Namık Erdoğan, Medet Serhat gibi isimleri katleden saniklar beraat etti.Berat edenler arasında Mehmet Ağar da var. Yüregimiz acıdı” dedi.

90’lı yıllarda öldürülen iş insanı ve yazarların failleriyle ilgili 20 Aralık 2013’te iddianame düzenlenmişti. İddianameye göre sanıklar Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan Faik Candan'ın öldürülmesi ile suçlanıyordu.