Bir kâr payı vurgunu daha: 200 milyon TL'lik skandal iddia

Bir kâr payı vurgunu daha: 200 milyon TL'lik skandal iddia
Güncelleme:

Türkiye ünlü futbolcuların da adının karıştığı fon dolandırıcılığını konuşurken bir emekli bankacının kâr payı vaadiyle 200 milyon TL'ye yakın para toplamakla suçlanarak tutuklandı.

Kâr payı vaadiyle birçok kişiden 200 milyona yakın para toplamakla suçlanan emekli bankacı M.D.’ın soruşturma dosyasının ayrıntıları ortaya çıktı. M.D. ile birlikte tutuklanan 3 isim arasında eski ralli şampiyonu E.D. de bulunuyor. M.D.’a para kaptıran isimler arasında çok sayıda bankacının yanı sıra rallici B.S. de var.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre M.D., 2019’dan itibaren temasta olduğu kişilerden para toplamaya başladı. M.D. ifadesine göre, topladığı paraları ağırlıklı olarak borsada işletti. Ancak şüpheli ve şikayetçi ifadeleri bir saadet zincirini işaret ediyor. Bazı kişiler, kendi paralarını M.D.’a verdikleri gibi başka kişilerden de para toplayarak M.D.’a verdi ve sisteme dahil ettikleri kişinin parası üzerinden de komisyon aldı.

63 yaşındaki M.D. verdiği ifadelerde, “Paraların geldiğini inkar etmiyorum” diyerek birçok kişiye ise paralarını ödediğini öne sürdü. M.D., topladığı paraları borsada değerlendirdiğini ancak kazanç elde edemediğini söyledi. Topladığı paraların akıbeti için “Ben kimseye garanti vermedim. Borsada para kaybetmenin olduğunu onlar da biliyordu” diye konuştu.

Topladığı paraları zimmetine geçirmediğini savunan M.D., “Borsada normal olan işlemler sonucu paralar kayboldu” dedi. M.D.’ın avukatı ise hâkimlik sorgusunda yaptığı savunmada “Müvekkil ve ailesi, bütün paralarını müştekilerin zararlarını gidermek için harcadı” diye konuştu.

Dosyada hem şikayetçi hem şüpheli konumda olan ralli şampiyonu E.D. (61) ise “Ben paramı değerlendirmek için M.D.’a verdim. Ailemizden toplam 10 milyon 500 bin TL para verdim” dedi. Komisyon almadığını savunan Dinç, kendisinden şikayetçi olan Ali Hüroğlu’nun da parasını kendi isteği ile verdiğini kaydetti.

Nikola Çerkezo (59) ise “Kimseyi para yatırması için teşvik etmedim” ifadelerini kullandı. Dosyaya göre Çerkezo, çocukluk arkadaşı N. B.’nin birlikte yaşadığı Nuray Aslan’ın 900 bin lirasının buharlaşmasına sebep olmakla suçlanıyor. Şüpheli Nur Esi (45) ise dedesinden kendisine miras kaldığını M.D.’a toplamda 24 milyon 400 bin TL para gönderdiğini söyledi. “Ben M.D. için kar vaadi ile para toplamadım” diyen Esi “Ferit Bahadır isimli kişiden 20.000 dolar almadım” dedi.

Sorgu sonrası M.D., E.D., Nikola Çerkezo ve Nur Esi tutuklandı. M.D.’ın eşi C. M.D., oğlu E. M.D. ile gelini S. M.D. ile adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

M.D.’a aktarılan paranın tutarının 200 milyon lira olurken bu paranın ne kadarının iade edildiği belli değil. Rallici B.S.'in 4 milyon lira, B.S.’in yakınlarının ise 65 milyon lira verdiği Ş.B. ve ailesi 10 milyon lira, O.A.’in ise 1 milyon 50 bin lira verdiği anlaşıldı.

Şüphelilerin para trafiğinin ortaya çıkarıldığını kaydeden avukat Yasin Turhan, artan dolandırıcılık olaylarının odağında emekli veya görevdeki bankacıların yer aldığına işaret etti. Av. Turhan bu kişilerin, vaat ettikleri kâr payları ve net kazançlar sayesinde para toplayabildiklerini söyledi.

(Kaynak)