Büyük Marmara depremi için tarih verdi: ''3 yıl içerisinde!''

Güncelleme:

Deprem ve Zemin Mekaniği Uzmanı Serhat Durmuş, CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamayla şok etkisi yarattı. Olası büyük Marmara depremi için geri sayımın başladığını söyleyen Durmuş. "Benim öngörüm, şu 3 yıl içerisinde deprem olabilir" dedi.

Son olarak Düzce'De 23 Kasım'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından herkes “Büyük İstanbul depremi yaklaşıyor mu?” sorusunun yanıtını araştırırken korkutan açıklama Deprem ve Zemin Mekaniği Uzmanı Serhat Durmuş'tan geldi.

CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Durmuş, “Benim öngörüm şu; önümüzdeki 3 yıl içerisinde mutlaka ciddi bir deprem bekliyorum. 7.2 ile 7.6 büyüklüğü arasında bir deprem bekliyorum. Bu aralığı verme sebebim de şu; Orta Marmara Çukuru’ndaki kilitlenme zonunda meydana gelecek olan depremin yaratabileceği enerji bu. Biz bunun üzerine çalışmalarımızı yapıyoruz.” dedi

Gözlerse deprem hazırlıkları ve eski yapılarda. İstanbul depremi öncesi uzmanlar, bina stoklarının bir an önce yenilenmesini öneriyor. Aksi takdirde megakent, acı bilançoyla karşı karşıya.

CNN Türk'te yer alan habere göre konuyla ilgili açıklama yapan deprem ve zemin mekaniği uzmanı Durmuş “Yarın deprem olma ihtimali İstanbul’da yüzde 70. Deprem olmayan her yıl, bu yüzde 2,5 oranında artmaya devam ediyor. Büyük İstanbul depremi artık çok daha yakın. En son 2019 Eylül’de 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu deprem neticesinde Orta Marmara Çukuru’nda kilitlenme zonu dediğimiz noktada hareketlenme başladı. Jeofizikçilerin aslında endişe duydukları şey bu.” dedi.