Kar yağdı trafolar patladı

Kar yağdı trafolar patladı

Mardin'de yağan kar sonrası halk elektrikli ısıtıcıya yüklenince trafolar patlamaya başladı.

Kızıltepeliler elektrikli ısıtıcılara yüklenince, ilçenin yarısına enerji sağlayan TEİAŞ’ın ana trafosu yaktı.

Mardin’de kar yağışı ile birlikte bastıran soğuklar yüzünden Kızıltepeliler elektrikli ısıtıcılara yüklenince, ilçenin yarısına enerji sağlayan TEİAŞ’ın ana trafosu yanarak kullanılamaz hale geldi.

5 GÜNDE 40 TRAFO YANDI

Mardin’de elektrik tüketimi, kar yağışının öncesine göre katlanarak arttı. Tüketimdeki bu artışın elektrikli ısıtıcılar ile ısınma alışkanlığının terk edilmesi bir yana, artarak sürmesinden kaynaklanıyor. Bu artış nedeniyle Mardin’de son 5 günde 40’a yakın trafo yandı. Mardin’in en büyük ilçesi olan Kızıltepe’de ise sadece 3 gün içerisinde aşırı tüketim yüzünden yanan trafo sayısının 20 kadar olduğu öğrenildi. Yapılan incelemeler sonunda yanan trafoların büyük bir kısmına sonradan müdahale edilerek şalterlerinin değiştirildiği belirlendi.

mardinn_4633.jpg

TEİAŞ’IN TRAFOSU DA DAYANMADI

Elektrik tüketiminde kapasitenin çok üzerine çıkılması nedeniyle önce mahalle ve sokaklara elektrik sağlayan DEDAŞ trafolarından sonra bu kez de Kızıltepe’nin 4 mahallesi ile kırsalının yaklaşık yarısına elektrik sağlayan ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) ait olduğu bildirilen 125 MVA’lık Trafo Merkezi tamamen yandı.

Yanan trafo, itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürüldü, ancak kullanılamaz hale geldi. İlçenin büyük bir kısmının karanlıkta kalmasına neden olan yangın sonrası, elektriksiz kalan yerlere yeniden enerji verilebilmesi için ilgili kuruluşlar çalışma başlattı.

mardin-trafoo_1511.jpg