40 bin kişi Türkiye'ye mi geliyor ?

40 bin kişi Türkiye'ye mi geliyor ?

Rusya ve Esad güçlerinin saldırıları sonrası yaklaşık 40 bin kişinin Türkiye'ye yürüdüğü iddia edildi.

Rusya'nın bombardımanı ve bölgede yaşanan gelişmeler sonrasında sınırın sıfır noktasında, Hatay-Yayladağ tarafında Yamadı Kampı'na, yaklaşık bin 500 kişinin geldiği bildirildi. Üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, 40 bin kişinin Bayırbucak Bölgesi'nden veya Türkmendağı'ndan Türkiye'ye doğru yürüdüğü iddiasının doğru olmadığı öğrenildi.

ZAHİYE DAĞI TÜRKMEN GÜÇLERİNDEN GERİ ALINDI

Stratejik değeri olduğu vurgulanan Kızıldağ ve Zahiye Dağı'nın Esad rejimi güçlerince ilk etapta ele geçirilmesi ve bombalanmasının bir kriz durumu oluşturduğu belirtilirken Türkmen Dağı'nın düştüğü iddiasının gerçek dışı olduğu ifade edildi. Üst düzey yetkililerden alınan bilgiye göre Zahiye Dağı, dün gece itibariyle Türkmen güçlerinden geri alındı. Ayrıca bombardımanlardan dolayı da sıkıntılı durumun devam ettiği ifade edildi.

2 BİN 500 TÜRKMEN SINIRIN SIFIR NOKTASINA GELDİ

Türkmen Bölgesi'nde çatışmaların devam ettiği öğrenilirken sınırın sıfır noktasına gelen Türkmen sayısının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtildi. Ayrıca Türkmen Dağı bombalanınca Türkiye sınırına gelen 507 Türkmen aile olduğu ifade edildi. Üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, büyük bir kısmı Arap kökenli olan ve Kürt Dağı'ndan gelen kişi sayısı 2 bin 500 civarındayken erkeklerin çocuklarını ve eşlerini bırakıp savaşmak için geri döndüğü belirtildi.

ACİL İHTİYAÇLARIN TAMAMI KARŞILANDI

İnsani yardım çalışmalarının da sınırda devam ettiği belirtilerek Başbakanlık AFAD ve Hatay Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda acil ihtiyaçların tamamının karşılandığı öğrenildi. Çalışmalarda ayrıca STK'lar ve Türk Kızılay'ının yer aldığı ve UNİCEF'in de destek verdiği belirtildi. Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye'ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında; kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının hazır hale getirildiği öğrenildi. İlk etapta 510 çadır dağıtıldığını ifade eden yetkililer, dağıtılan çadır sayısının bine varmasının beklendiğini kaydetti. Bugüne kadar Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, 20 bin Türkmen'in 4 barınma merkezinde misafir edildiği ve tüm insani ihtiyaçlarının karşılandığı ifade edildi. İnsani yardımlar kapsamında da Suriye'deki sivil halka bugüne kadar toplamda 1.136.383.787 TL değerinde 18.695 araç insani yardım gönderildiği belirtildi.