5. Sahra Altı Afrika Ve Sahel Ülkeleri Birliği Toplantısı

5. Sahra Altı Afrika Ve Sahel Ülkeleri Birliği Toplantısı

Birliğe bağlı Uzmanlar Konseyi, Kahire'de terörle mücadele merkezi inşa edilmesi konusunda anlaşmaya vardı

KAHİRE (AA) - Mısır'da savunma bakanları düzeyinde düzenlenen 5. Sahra Altı Afrika ve Sahel Ülkeleri Birliği Toplantısı'nda uzmanlar konseyinin, Kahire'de terörle mücadele merkezi inşa edilmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

Birliğin Genel Sekreteri İbrahim Sani İbani, hazırlık toplantılarının sona ermesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, Mısırlı uzmanların sunduğu terörle mücadele merkezi inşa edilmesini öngören önerinin uzmanlar konseyi tarafından kabul edildiğini belirtti. İbani, merkezin Mısır'ın başkenti Kahire'de kurulacağını kaydetti.

BM Anayasası'nın, yaşanan sorunların ilk aşamada bölgede çözüme kavuşturulması amacıyla anlaşmazlıkları engelleyen ve krizlere müdahale eden bölgesel bir mekanizmanın kurulmasını öngördüğünü vurgulayan İbani, "Uzmanlar komitesi, birliğe üye ülkelerde yaşanan ihtilafları engellemek için revize edilmiş yeni bir mekanizmayı kabul etti." dedi.

İbani, uzmanların ayrıca birliğe üye ülke kuvvetlerin tanışması için ortak manevraların düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığını da belirtti.

Nijerya ve Libya'daki terörle mücadele çalışmalarına da değinen İbani, "Güvenlik birimlerinin bir arada çalışacağına dair bir vizyonumuz var. Terör grupları ve karanlık güçlere karşı birlikte mücadele veriyoruz. Müstakil bir ordu bunu tek başına başaramaz. Artık, olağan dışı sayılmayan bir savaşla karşı karşıyayız." diye konuştu.

İbani, Boko Haram ile mücadele için herhangi bir ayırım gözetmeksizin Çad ve Nijerya ordularından ortak bir birliğin oluşturulacağına dikkati çekerek, tüm üye ülkelerin, bölgede güvenlik ve barışın sağlanması için birliğe bağlı hükümetleri desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Uzmanlar konseyinin mutabakata vardığı konuların bugün savunma bakanları düzeyinde düzenlenecek toplantıda onaylanması bekleniyor.

Kahire'nin Şarm eş-Şeyh kentinde 27 Arap ve Afrika ülkesinin yanı sıra Fransa, İtalya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İspanya'nın katıldığı toplantının hazırlık aşaması dün sona erdi. Savunma Bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek ve bugün başlayacak 5. Sahra Altı Afrika ve Sahel Ülkeleri Birliği Toplantısı'nın iki gün sürmesi öngörülüyor.

Libya'nın başkenti Trablusta 4 Şubat 1998'de kurulan Sahra Altı Afrika ve Sahel Ülkeleri Birliğinde Libya, Mali, Nijer, Sudan, Çad, Burkina Faso, Eritre, Tunus, Togo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Cibuti, Fildişi Sahili, Senegal, Sierra Leone, Somali, Gambiya, Gana, Gine Bissau, Liberya, Mısır, Fas ve Nijerya bulunuyor.

Etiketler kahire