AK Parti iktidarına ''haksız kazanç tüyo'' suçlaması

AK Parti iktidarına ''haksız kazanç tüyo'' suçlaması
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın televizyon kanalında faizlere ilişkin “Sinyalimi bazı yerlere vermiş oluyorum” sözlerini hatırlatan CHP’li Toprak, “İktidar haksız kazanç peşindeki lobilere tüyo veriyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimine gidileceğini söylemesine rağmen kurların yükseldiğine dikkat çekti. CHP’li Toprak, “Cumhurbaşkanı ekranlardan birilerine sinyal verdiğini söylüyor. Bu sözlerden sonra dolar-euro artıyor. Faiz indirimi sinyaliyle mesaj veren, kurları yükselten bizzat iktidarın başı. İktidar haksız kazanç peşindeki lobilere tüyo veriyor” dedi.

 Erdoğan’ın doların 8,80 TL’ye çıkmasına zemin hazırladığını söyleyen CHP’li Toprak, “Geçtiğimiz haziran ayında Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının öncesinde TRT programına katılan Erdoğan, MB başkanıyla konuştuğunu, temmuz ya da ağustosta faizlerin düşürüleceğini, enflasyonun da ineceğini söyledi. Bu açıklamanın ertesinde Dolar 8,80 TL’ye, Euro 10 TL’nin üzerine çıktı” dedi.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR TEPKİSİ

“Ekonomide henüz ortada olmayan bir kararı önceden öğrenenler, bunun üzerinden haksız ve spekülatif kazançlar elde eder” diyen CHP’li Toprak, “Bu bilgilerle yüklü paralar kazanırlar. Cumhurbaşkanı faizlerin düşürüleceğini söylerken, ‘ben de sinyalimi herhalde belli yerlere vermiş oluyorum’ diyor. Kimdir bu sinyal verdiği yerler ya da birileri? MB Başkanı bir hafta önce enflasyon raporunda, enflasyonun üzerinde faiz vermeye devam edeceklerini söylerken, enflasyonla MB faizinin başabaş geldiği bir noktada faiz indiriminden söz etmek, MB yönetimini, PPK’yı yok sayarak iç ve uluslararası piyasalara önceden faiz indirimi vaadinde bulunup, bunu duyurmak, insider tradingdir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ DANIŞMANLARI KİMİN HİZMETİNDE?

CHP’li Toprak şu ifadeleri kullandı: “Faiz-döviz spekülatörlerine‘ pozisyon alın, faizi düşüreceğiz, TL değer kaybedecek, kurlar fırlayacak, şimdiden dövizleri istifleyin’ tüyosudur. İktisat bilimi ‘enflasyonun sebep faizin sonuç’ olduğunu yıllardır söylerken bunun tam aksini iki ayda bir Cumhurbaşkanı’na söyleten, onu buna ikna ederek spekülatif kazançlara zemin hazırlayan, çevresini kuşatan ekonomi danışmanları hangi lobilerin hizmetinde?” 8,30 TL’ye inmiş olan dolar kurunun bir günde 8,60 TL’ye çıkmasından kimler kazandı? İktidar medyasının ekranlarına çıkmadan önce sorulacak soruları, Erdoğan’ın yanıt metnini hazırlayan danışmanları ve Cumhurbaşkanına bu sözleri söyletenler, kimler adına hareket ediyor? İngiliz analistin öne sürdüğü gibi Cumhurbaşkanı danışmanları da önceden açığa satışla bu söylemlerden kazanç sağladı mı? Ekranlardan faiz ve enflasyonu sanal hesaplarla düşürmeleri yönünde siyasi talimat veren bir zihniyet, ülke ekonomisine değil ancak faiz-döviz lobilerine, haksız kazanç peşinde koşanlara, önceden verdiği tüyolarla yandaşlarına hizmet eder.”