Alkole ''duble'' cezaya onay çıktı !

Alkole ''duble'' cezaya onay çıktı !

1.00 promilin üzerinde alkollü araç kullananlara hem idari para cezası hem de 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1.00 promilin üzerinde alkollü iken araç kullananlara hem idari para cezası hem de 2 yıla kadar hapis cezası olmak üzere duble ceza verilmesini onayladı. AYM, aynı fiilden iki kez yargılama yasağı getiren ve uluslar arası hukukta ‘Non Bis İn İdem’ ilkesi olarak bilinen kuralın de alkole duble cezaya engel oluşturmayacağını da savundu. Buna göre, alkollü sürücülere çifte ceza uygulaması sürecek.

Taraf gazetesinden Adnan Keskin'in haberine göre, 1.00 promilin üzerinde alkollü iken yakalanan araç sürücülerine kabahat yönünden 700 lira para cezası, suç yönünden ise 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu.

Antalya Sulh ceza Mahkemesi, 1.00 promilin üzerinde alkollü iken araç sürenlere hem para hem idari para cezası verilmesini anayasanın 2,5 ve 12.maddelerine aykırı bularak iptali istemiyle AYM’ye başvurmuştu. Yerel mahkeme, iptal talebini şöyle gerekçelendirmişti: “Alkollü araç kullananların TCK 179’a göre cezalandırılabilmesi için; somut olayda aracın trafik düzenine aykırı olarak, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı açısından tehlikeli şekilde kullanılıp kullanmadığının ve alınan alkolün yaş, kullanım alışkanlığı ve diğer şartlar çerçevesinde kişi üzerindeki etkisinin bilirkişi marifetiyle araştırılması gerekir. Alınan alkolün sürüş yeteneğini etkilemediği ve somut tehlikenin meydana gelmediği durumlarda soyut ve salt alkollü olma sebebiyle kimseye ceza verilmemesi gerekir”

İPTAL YOK

AYM, yerel mahkemenin bu gerekçelerine katılmadı ve alkollü sürücülere hem para hem hapis cezası uygulamasına onay verdi. Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/6.fıkrasının iptal istemini reddeden AYM, gerekçelerini dün açıkladı.

AYM, alkollü sürücüye duble ceza uygulamasının, uluslar arası ceza hukukunun en önemli ilkeleri arasında yer alan ‘Non Bis İn İdem’ ilkesine (aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz) de aykırı olmayacağını savundu.

TEK KARŞI OY

Alkole çifte ceza uygulamasının Non Bis İn İdem kuralına aykırı olduğunu 17 üyeli AYM’den sadece Serruh Kaleli savundu ve bu nedenle sözkonusu fıkranın iptali yönünde karşıoy kullandı. Buna göre; 1.00 promilin üzerinde alkollü iken yakalanan araç sürücülerine ilkinde 700 lira olmak üzere hem para, hem de TCK’nın ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokmak’ suçundan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi uygulaması devam edecek.