Ankara'da yaka paça tahliye !

Ankara'da yaka paça tahliye !

Ankara’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi’ndeki lojmanların tahliyesinde olaylar çıktı.

TÜRGEV’e tahsis edileceği öne sürülen Ankara’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi’ndeki lojmanların tahliye işlemlerinde yine olay çıktı. Konutun tahliyesi için Aykut Başyurt’un evine gelen polisler ile vatandaş arasında gerginlik çıktı.

Sözcü'den Yavuz Alatan'ın haberine göre polis ekipleri Aykut Başyurt’u sürükleyerek gözaltına aldı ve karakola götürdü. Eşi Zeynep Başyurt ise yerlerde sürüklenmesine rağmen evine polisleri sokmadı. Fenalaşan kadına ilk yardım ekipleri müdahale etti. Eve girmeyi başaramayan polislerin arka bahçede bulunan kapıdan eve girmesine de avukatlar sert tepki gösterdi.

Avukatların yürütmeyi durdurma kararı getirene kadar polisin işlemleri sürdürmesi şiddetli tartışmalara neden oldu. Evinin kapısında konuşan Zeynep Başyurt, “Bize evi boşaltmamız için bir tebligat yapılmadı. Hiç beklemediğimiz anda polis kapıya dayandı” dedi.

1-20151001155447.jpg

SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Mahalleli adına konuşan ve Saraçoğlu için devam eden hukuki süreci özetleyen avukatlar, “Karara karşı mahalle sakinlerince açılan dava henüz sonuçlanmış değil. Bu süreçte çok sayıda iptal kararı verilmiş ve diğer davalar da devam ederken yapılan bu tahliye işlemleri hukuka aykırıdır” dediler.

Tahliye kararına karşı çıkan mahalle sakinleri de, “Saraçoğlu, bir mirastır. Buranın tarihi ve kültürel değeri var. Alel acele yangından mal kaçırır gibi yapılan ev boşaltma girişimleri hayret uyandıracak boyutlara ulaştı. Bu acelenin neden ne” dediler.

2-20151001155449.jpg

TÜRGEV’E Mİ VERİLECEK?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bir süre önce 12. İdare Mahkemesi’nin Saraçoğlu Mahallesi için yeniden 1 derece SİT kararı verdiğini açıklamış ve ‘’Saraçoğlu Mahallesi’nin TÜRGEV’e verileceği duyumları geliyor’’ demişti.

Başkent’teki ünlü Saraçoğlu Mahallesi, Cumhuriyet döneminin örnek yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak AKP iktidarı, bu mahalleyi “afet bölgesi” ilan etti ve mahalle sakinlerinden evleri boşaltmalarını istedi. Mahkeme, “afet bölgesi” kararlarını da iptal etmesine rağmen bölgede zorla tahliye devam ediyor.