Ankara'da kadınlar ''hijyenik ped'' için sokağa indi

Güncelleme:

Ankara Kızılay Meydanı’nda Kadın Savunma Ağı'nın gönüllüleri “Geçinemiyoruz” “Ücretsiz ped istiyoruz!” diye hem bağırdı hem de yoldan geçen kadınlara ücretsiz ped dağıtarak farkındalık yaratmaya çalıştı.

Ankara, Kızılırmak sokakta bir mekânda buluştuğum bir avuç kadın, “Kadın kadını savunur” ve “Özel olan politiktir” şiarıyla feminist bir örgütlenmenin çatısını kurmuşlar. “Eşitliği, özgürlüğü ve laikliği yeniden yazan bir kadın itaatsizliğine var mısın?” diye sorarken “Asla yalnız değilsin” diyerek ekliyorlar.

Toplumun her katmanından, her yaş ve kültürden kadınlara çağrı yapıyorlar. Aralarında ilkokul mezunundan, hukuk fakültesi bitirmişine kadar, sorunu olan veya çözüm üretmeye hazır inanılmaz bir kadın yığını oluşturmuşlar. 

AYRIM YAPMADAN BÜTÜN KADINLARI SAVUNUYORLAR

Sayıca az görünüyorlar; ama daha önce “İstanbul sözleşmesi uygulansın”, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Güvenpark'ta Las Tesis dans eylemine kadar yaptıkları her eylemde inanılmaz bir kalabalık toplayıp ses getirmeyi başarmışlar. Bunu yaparken de aralarında yönetici, ast üst ilişkisi gibi bir hiyerarşi oluşturmamışlar; buna rağmen Türkiye'nin birçok ilinde örgütlüler ve ortak hareket etmeyi becerebiliyorlar. Stabil gibi görünen ama mücadele etmeyi ve görünür kılmayı gerektiren her sorunda yerin altından neredeyse çıkıp bir anda yüzlerce kadını işlevsel hale getirebilen bir oluşum Kadın Savunma Ağı. Siyasi renklerinin, din, dil ve ırk sorununun hiç konuşulmadığı; sadece kadını ortak paydaya koyarak verdikleri bir mücadele. Özellikle pedlerdeki fiyat artışının, hiçbirinin kayıtsız kalamayacağı bir sorun olduğunu çok iyi biliyorlar.

Eylemle ilgili görüşlerini almak istediğimde, bu konudaki rakamsal bilgilerinin çok iyi olduğunu ve çalışmalarının alt yapılarının da güçlü olduğunu anlıyorum…

PEDLER LÜKS TÜKETİME GİRDİ

“Her kriz önce kadınları vuruyor. Çalışmak isteyen kadın önce erkek, sonra da ekonomik krizin yarattığı yoksulluğun şiddetine maruz kalıyor” diyorlar. Ped fiyatlarının inanılmaz artışı ile mutfaktan ve sosyal yaşamlarından keserek ayırmaya çalıştıkları bu paranın, bir kadın için yaşamı boyunca 17.200 TL gibi bir rakama tekabül ettiğini söylüyorlar.

Son zamların öncesinde dahi hijyenik pede ulaşamayanların sayısı bir çalışma sonucu yüzde 63 olarak belirlenmiş; pandemi döneminde ise çalışamayan ve sosyal destekle geçinmeye çalışan kadınların arasında bu oran yüzde 83’e çıkmış…

İsviçre 2020'de ped ve tampon ihtiyacı olan kadınlara bu hizmeti ücretsiz veren ilk ülke olmuş. Sırasıyla ABD'nin bazı eyaletlerinde, Yeni Zelanda, Fransa, Kenya, Güney Afrika, Botswana, Güney Kore, Uganda ve Kanada, özellikle okulda pedleri ücretsiz dağıtıyormuş. Bu, maalesef bizim ülkemizde lüks tüketime giriyormuş…

BAKANLIKTAN ADIM BEKLENİYOR

İlk hedef farkındalık yaratarak; pedin sağlık ve zaruri ihtiyaç kapsamına alınıp lüks tüketimden sayılmamasını sağlamak. Bu konuda devletten, özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bir adım bekleniyor. Sosyal medya üzerinden de aktifler. 

“Kadın savunma ağı var; gelin birlikte örgütlenelim” çağrılarını sürekli yineleme ihtiyacı duyarken, hiçbir sorunu yalnız başımıza çözemeyeceğimizi de ısrarla vurguluyorlar…