Bakan Yılmaz: Doğu Ve Güneydoğuya Teşvikler Arttırılacak

Bakan Yılmaz: Doğu Ve Güneydoğuya Teşvikler Arttırılacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Doğu ve Güneydoğu'ya teşvikler arttırılacak" dedi.

- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Doğu ve Güneydoğu'ya teşvikler arttırılacak" dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar'ın daveti üzerine Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde onuruna verilen iftar yemeğine katılan Bakan Yılmaz, iftar sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Hükümet olarak Doğu'ya ve Güneydoğu'ya büyük yatırımlar yaptıklarını söyleyen Yılmaz, "Tarihinde hiçbir dönemde görülmediği kadar Doğu'ya ve Güneydoğu'ya bu dönemde yatırımlar yaptık. Son 10 senede 32 milyar lira, bu da ayrıştırabildiğimiz kadar rakam yatırım yaptık. Duble yollar yaptık, hastaneler yaptık, okullar açtık, KÖYDES projeleri, BELDES projeleri uyguladık. Kırsal kalkınma destekleri yaptık, GAP projesini hayata geçirip hızlandırdık, birçok barajlar, sulamalar, toplulaştırma çalışmaları, birçok çalışma yürüttük" dedi.

"Niye bunu yaptık? Çünkü geçmişte buralar ihmal edilmiş, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu zamanında hak ettiği payı alamamış" diyen Yılmaz, Türkiye ortalamasının oldukça altında kalan kalkınma seviyesini bu ortalamalara yakınlaştırmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bir bölgede özel sektör yatırımı olmadan tam olarak o bölgenin kalkınmasının mümkün olmadığını belirten Yılmaz, burada da son dönemde çok güçlü teşvik sistemi ilan ettiklerini aktardı. İlleri gelişmişlik seviyesine göre altı bölgeye ayırdıklarını ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu 6. bölgeye 15 il koyulduğunu belirten Yılmaz, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"En yüksek teşvikleri bu illere veriyoruz. Bölgesel teşvikleri bir yatırımcı gelip yatırım yaparsa, buraya istihdam üretirse, KDV almıyor, gümrük vergisi almıyoruz. Kredi kullanmışsa 7 puan faizini devlet üstleniyor, yatırımının yarısını alıncaya kadar işçinin bütün üstündeki maliyetlerini biz üstleniyoruz. Aynı şekilde vergisinden başka bir şirketi varsa, kazancı varsa, vergisi varsa, o vergiden o yatırımını düşme imkanı sağlıyoruz."